Στα «όριά» τους βρίσκονται στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, με άμεση επιρροή στη συμπεριφορά, στην ψυχολογία τους και, άρα, στην παραγωγικότητά τους.

Ανεξήγητη εξάντληση δηλώνουν ότι αισθάνονται σήμερα οι πέντε στους 10 Έλληνες εργαζομένους, οι τέσσερις στους 10 βιώνουν συγκρουσιακές καταστάσεις και οι τρεις στους 10 δεν νιώθουν τόνωση της εργασιακής δέσμευσης έναντι των εταιρειών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τρία από τα σημαντικότερα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 εργαζομένων, οι οποίοι κάλεσαν στην υπηρεσία 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης που παρέχει η Hellas EAP σε εταιρείες/πελάτες της. Συνάχθηκαν τα εξής συμπεράσματα για το πώς νιώθουν οι Έλληνες στον εργασιακό τους χώρο:

– Το 49% δήλωσε ότι αισθάνεται μια ανεξήγητη εξάντληση, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του δεν έχουν αλλάξει.

– Το 40% επεσήμανε ότι το γενικότερο κλίμα των οργανωσιακών αλλαγών, όπως κι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν επιβαρύνει το κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας, επιφέροντας συχνές συγκρούσεις μεταξύ συναδέλφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το 34% δήλωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αισθάνεται ότι στη δουλειά του υφίσταται μόνο ως φυσική παρουσία.

– Το 23% δήλωσε πως νιώθει ότι λειτουργεί μόνο μηχανικά, δίχως να ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα/ποιότητα της εργασίας του.

– Το 7% χρησιμοποίησε Μη-Συνταγογραφούμενα Φάρμακα για να μειώσει το άγχος του.

– Το 24% απουσίασε από την εργασία του εξαιτίας του θέματος για το οποίο κάλεσε τη 24/7 Γραμμή Υποστήριξης της Hellas EAP.

– Το 32% δήλωσε πως νιώθει ότι δεν έχει αυξηθεί ή και βελτιωθεί η εργασιακή δέσμευση απέναντι στον οργανισμό.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Hellas EAP, κα Τατιάνα Τούντα, σχολιάζοντας τα παραπάνω επεσήμανε ότι «οι επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα παραμένουν “νωπές” στον χώρο της απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα ώστε να προσαρμοστούν επαρκώς στα νέα δεδομένα, όπως και σε αλλαγές που ακόμη συντελούνται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων».

Κατά την κα Τούντα, «βασικές παράμετροι τόνωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι η διαχρονική ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, το να βιώνουν ήπια κάθε προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα, να νιώθουν δυνατοί να προσφέρουν και να αντιλαμβάνονται ότι το δέσιμο με την εταιρεία τους διαρκώς εντείνεται».

Σύμφωνα με την ίδια, «η διάθεση προγραμμάτων υποστήριξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού διασφαλίζει ένα υγιές, παραγωγικό και βιώσιμο περιβάλλον απασχόλησης, που λειτουργεί θετικά τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και για όσες επιχειρήσεις δρουν και αναπτύσσονται βάσει στρατηγικών πλάνων που στην “πρώτη γραμμή” θέτουν την παράμετρο άνθρωπος».

Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα της Hellas EAP, τα στοιχεία της οποίας έχουν ήδη δημοσιευθεί, έδειξε ότι στις σημαντικότερες πηγές άγχους των Ελλήνων εργαζομένων συγκαταλέγονται το γονεϊκό στρες με 47%, το εργασιακό στρες με 38% και το προσωπικό με 36%, ενώ ακολουθούν τα ευαίσθητα θέματα με 13,5% κι η ανισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής κατά 4%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης