Ανάπτυξη 8%-8,5% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ, αλλά διατηρεί μέτριες προσδοκίες για το 2022, βλέποντας την ανάπτυξη στο 4%, με προϋπόθεση την ταχεία αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και εναλλακτική ανάπτυξη 2%-2,25%, αν έχουμε καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Στην εισήγησή του, ο γενικός διευθυντής της Ινστιτούτου Νίκος Βέττας τόνισε ότι η μεγάλη ανάκαμψη που βλέπει το ΙΟΒΕ για φέτος προέρχεται -σε μεγάλο βαθμό- από την αύξηση της κατανάλωσης μετά το άνοιγα της οικονομίας και, εκ των πραγμάτων, δεν θα έχει συνέχεια και το 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ακόμη με έμφαση τη συνέχιση της πανδημίας με την αύξηση των κρουσμάτων και τη σημαντική επιβράδυνση των εμβολιασμών. Τόνισε, επίσης, ότι και οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που θα γίνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης και προετοιμασίας και εκεί, όπως είπε, υπάρχουν ακόμη προβλήματα.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ανάκαμψη για το 2021, το σενάριο στο οποίο βασίστηκε η ανάπτυξη στο 8%-8,5% βασίζεται στις εξής παραδοχές:

– Τη μεγαλύτερη άνοδο των εισπράξεων από διεθνή τουρισμό, κατόπιν σημαντικής κλιμάκωσής του στα μέσα του τρίτου τριμήνου, με τα έσοδα στην περιοχή του 50% του 2019 και ίσως λίγο παραπάνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Περισσότερες μεταβιβάσεις με τη μορφή ενισχύσεων λόγω πανδημίας, πληθωριστικών πιέσεων σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

– Την εισροή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης: Στην περιοχή του στόχου στον Προϋπολογισμό του 2021 (5,5 δισ. ευρώ) και ταχύτερη εκκίνηση υλοποίησής του.

– Την ταχύτερη ανάκαμψη Ευρωζώνης: ≈5% έναντι 4,3%.

Τα σενάρια για το 2022

Το βασικό σενάριο για την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 4% το 2022 βασίζεται στις εξής παραδοχές:

– Δεν αναμένεται νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας. Πιθανές θεωρούνται μικρότερες, πρόσκαιρες εξάρσεις της, σε τοπικό επίπεδο.

– Θα έχουμε νέα ενίσχυση διεθνούς τουρισμού και από διεύρυνση τουριστικής περιόδου: Έσοδα στο 80%-85% του 2019 (+€5,9 έως +€6,8 δισ. από το 2021)

– Απορρόφηση των πόρων Ταμείου Ανάκαμψης: Στην περιοχή του στόχου στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022 (επιδοτήσεις €3,2 δισ., δάνεια €2,0 δισ.).

– Ανάκαμψη Ευρωζώνης στην περιοχή των τρεχουσών προβλέψεων, δηλαδή 4,3% και ίσως ισχυρότερη.

Το εναλλακτικό σενάριο για ανάπτυξη στο 2%-2,5% βασίζεται στις εξής παραδοχές:

– Θα έχουμε εξάρσεις της πανδημίας, ηπιότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Θα έχουμε την εφαρμογή ηπιότερων μέτρων προστασίας, αλλά όχι lockdown.

– Ο τουρισμός δεν θα έχει αναστολή της λειτουργίας του, αλλά θα έχουμε μικρότερες εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό από το 65%-70% του βασικού σεναρίου.

– Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει καθυστερήσεις και προβλήματα, λόγω μη έγκαιρης εφαρμογής των σχετικών μεταρρυθμίσεων ή μη αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων.

– Η Ανάκαμψη Ευρωζώνης θα είναι χαμηλότερη από το 4,3%.

Υποχώρηση των ανατιμήσεων το 2022

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέγεθος του πληθωρισμού, ο κ. Βέττας υιοθέτησε την εκτίμηση της ΕΚΤ, θεωρώντας ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις συνεχείς ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων των προβλημάτων τροφοδοσίας και του κόστους των μεταφορικών θα υποχωρήσει σταδιακά το 2022.

Τόνισε ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι μόνιμη συνέπεια κάθε φορά που έχουμε μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτίμησε, τέλος, ότι ο πληθωρισμός σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή δεν θα είναι πάνω από 1% το 2022, ενώ για φέτος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων των ενεργειακών προϊόντων, ο κ. Βέττας τόνισε ότι το πλέγμα των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης