Ενώ οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κορυφώνονται, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής δασμών 30% στους εισαγόμενους ηλιακούς συλλέκτες από την αμερικανική κυβέρνηση, οι δύο χώρες διατηρούν τις θέσεις τους στον Δείκτη ΑΠΕ.

Η χαμηλή κινητικότητα μεταξύ των υπολοίπων 10 κορυφαίων χωρών του Δείκτη, επιβεβαιώνει αυτήν την τάση. Παρότι, η Ινδία ανεβαίνει μία θέση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, η πρόοδος προς τον στόχο των 100GW από ηλιακή ενέργεια έχει καθυστερήσει, λόγω της αβεβαιότητας στον τομέα του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού ύψους 25% στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ υποχώρησαν κατά 46% σε ετήσια βάση το τρίτο τετράμηνο, λόγω του προβληματισμού για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit στις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις τιμές του εισαγόμενου εξοπλισμού.

Αντίθετα, η τελευταία έκδοση του RECAI δείχνει ότι οι λιγότερο ώριμες αγορές, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, εμφανίζονται πιο έτοιμες να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές.

Η Αργεντινή περιλαμβάνεται για πρώτη φορά μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών της κατάταξης, με την κυβέρνηση να παρέχει πολιτική στήριξη σε ΑΠΕ. Η Αίγυπτος ανεβαίνει πέντε θέσεις, στη 15η του Δείκτη, με τη συνολική αιολική δυναμικότητά της να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3GW έως το 2027.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η Σουηδία, υποχωρεί κατά 10 θέσεις, από την 22η στην 32η θέση, καθώς η μεγάλη προσφορά αιολικής ενέργειας οδήγησε σε πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των πράσινων πιστοποιητικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης