Αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρατώντας τα επιτόκιά της στα ιστορικά τους χαμηλά και το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 1.85 τρισ. ευρω, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας επανέλαβε παράλληλα ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεχίσει παράλληλα τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) με συνολικό όγκο τα €1,850 τρισ. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε το μέγεθος του προγράμματος κατά €500 δισ. τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης