Την ευστάθεια της ισορροπίας που επιτυγχάνεται στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας εξετάζει στο τελευταίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Alpha Bank.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αποκατάσταση της χρόνιας ανισορροπίας επιβεβαιώνεται από τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, καθώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετετράπη σε πλεονασματικό στο οκτάμηνο του 2017 (€123 εκατ.), έναντι ελλείμματος (€211 εκατ.) την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ (WEO, Οκτώβριος 2017), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το έτος 2017 συνολικά θα είναι σχεδόν ισοσκελισμένο (έλλειμμα μόλις 0,2% του ΑΕΠ).

Τίθεται, ωστόσο, το ερώτημα: Η ισορροπία αυτή «έχει επιτευχθεί πάνω στη βάση ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό ή μήπως είναι απλώς το αποτέλεσμα της μειωμένης ζητήσεως για εισαγωγές».

Η Alpha Bank εξετάζει τους παράγοντες που προσδιόρισαν τη βελτίωση που επέτυχε η Ελλάδα στον εξωτερικό τομέα σε σύγκριση με άλλες χώρες την περίοδο 2006-2017 και δεύτερον, τα στοιχεία που θα μπορούσαν να προσδώσουν μόνιμο χαρακτήρα στη βελτίωση του εξωτερικού τομέα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης