Η επενδυτική δαπάνη αναμένεται να αποτελέσει και το 2018 το βασικό παράγοντα μεγεθύνσεως της οικονομίας, εκτιμά η Alpha Bank στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που κυκλοφόρησε σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει ότι καθοριστικής σημασίας είναι η ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ σημειώνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση στη χώρα «παραμένει υποτονική ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, η Alpha Bank σημειώνει τα εξής:

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιέχονται στις πρόσφατες Εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ο ρυθμός μεγεθύνσεως της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2018 σε 2% και 1,9% αντίστοιχα και το 2019 σε 2,3%.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση του ΟΟΣΑ, η εκτίμηση για συνέχιση της πορείας ανακάμψεως που ξεκίνησε το 2017 εδράζεται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής και σήμερα αποδίδουν καρπούς παρά τη διατήρηση ορισμένων σημαντικών αδυναμιών όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η χαμηλή παραγωγικότητα και οι υποτονικές επενδύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάκαμψη του ρυθμού σχηματισμού παγίου κεφαλαίου στα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την κρίση, συνιστά την κυρίαρχη πρόκληση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα φάση, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει υποτονική ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής όπως αναλύσαμε στο Δελτίο της προηγούμενης εβδομάδος.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των λιανικών πωλήσεων που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα συνάδουν με τα εθνικολογιστικά στοιχεία για την πορεία της ιδιωτικής καταναλώσεως και με το επίπεδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που αν και βελτιώνεται παραμένει σε έντονα αρνητικό έδαφος.

Η μείωση της ετήσιας ποσοστιαίας μεταβολής του κινητού μέσου τριών-μηνών του γενικού δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο, που σημειώθηκε από τον Αύγουστο του 2017, συμβαδίζει με την υποχώρηση της ιδιωτικής καταναλώσεως στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Η επενδυτική δαπάνη αναμένεται να αποτελέσει και το τρέχον έτος το βασικό παράγοντα μεγεθύνσεως της οικονομίας, υποστηριζόμενη από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την βελτίωση των συνθηκών ρευστότητος, μετά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Πέραν των σημαντικών χρηματοδοτικών πηγών και των εργαλείων που αναμένεται να αξιοποιηθούν τα επόμενα έτη στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Αναπτυξιακή Στρατηγική για την κάλυψη του επενδυτικού κενού (όπως τα διαρθρωτικά κοινοτικά ταμεία και το Juncker Plan, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο αναπτυξιακός νόμος, οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και φυσικά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα) καθοριστικής σημασίας είναι η ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω της μειώσεως της αβεβαιότητας και της ενδυναμώσεως της κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης