Συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα σχέδια βελτίωσης των βοσκοτόπων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, στο περιθώριο εκδήλωσης έναρξης υλοποίησης του προγράμματος “Βιώσιμα Δίκτυα Αγροτικών Προϊόντων στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας” στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχουν δύο θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα σχέδια βελτίωσης βοσκοτόπων» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μία είναι σχετικά με τα διαχειριστικά σχέδια. Τη Δευτέρα έχουμε συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στο υπουργείο και θα συζητήσουμε ποιες Περιφέρειες είναι πιο ώριμες, έτσι ώστε να ανατεθούν τα πρώτα διαχειριστικά σχέδια.

Ήδη οι Περιφέρειες έχουν πόρους από το ανταποδοτικό τέλος, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την πρόθεση να τις ενισχύσουμε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε τα πρώτα διαχειριστικά σχέδια να ξεκινήσουν, να συμβασιοποιήσουμε μέσα στο 2018».

«Η δεύτερη εξέλιξη είναι η αλλαγή του ορισμού του βοσκοτόπου μέσω του Omnibus (σ.σ.κανονισμός που τροποποιεί τον δημοσιονομικό κανονισμό που διέπει την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς και 15 τομεακές νομοθετικές πράξεις, που περιλαμβάνουν και τον τομέα της γεωργίας) που θα δώσει στη χώρα αρκετές χιλιάδες στρέμματα παραπάνω ως βοσκότοπο επιλέξιμο για την ενεργοποίηση των επιδοτήσεων, το οποίο σημαίνει ότι θα αποκατασταθεί η εν μέρει αδικία που έφερε η τεχνική λύση.
Οπότε ο κάθε κτηνοτρόφος θα μπορεί να δηλώνει βοσκότοπο εκεί ακριβώς που είναι η εκμετάλλευσή του», εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση, είπε ότι ήταν και παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα.

«Προσπαθούμε με διάφορα εργαλεία να δώσουμε λύση ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα που έχει να κάνει με τη δυνατότητα κίνησης των χρημάτων, την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών, των διατροφικών αναγκών των ζώων, των αναγκών της καλλιέργειας, αλλά και τη μεταποίηση», δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης