Αχτσιόγλου: Μετά τα μνημόνια θα προτείνουμε αύξηση κατώτατου μισθού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018, 11:19
Αχτσιόγλου: Μετά τα μνημόνια θα προτείνουμε αύξηση κατώτατου μισθού
Εξαιρετικά συμπιεσμένο χαρακτήρισε τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε πάνελ του Economist, στο οποίο παρευρισκόταν ο επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici.

Αναφορικά με την πρότασή της για αύξηση του κατώτατου μισθού, επεσήμανε ότι αυτή θα κατατεθεί επισήμως μετά το τέλος του μνημονίου. Προβλέπεται ήδη η διαδικασία από τη νομοθεσία και θα πρέπει να προηγηθούν προσεχτικοί έλεγχοι, αλλά και να γίνει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή η Ευρώπη δεν είναι μια Ευρώπη των ίσων» τόνισε η υπουργός Εργασίας, η οποία διαπιστώνει ενίσχυση των φυγόκεντρων πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρώπης, διαρκώς αναπτυσσόμενη εθνικιστική αναδίπλωση και απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, «η κρίση διόγκωσε περαιτέρω το ήδη υπάρχον δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης» και «η de facto παραχώρηση εξουσιών λήψης κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων σε τεχνοκράτες ή σε μη εκλεγμένα σώματα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε στο ελάχιστο λόγω εκτάκτων συνθηκών στην οικονομία».

Η ίδια μίλησε για την ανάγκη δημοκρατικού ελέγχου, διαφάνειας στις αποφάσεις και στις διαδικασίες, καθώς και της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συμμετοχής και δημόσιας λογοδοσίας.

«Διότι διαφορετικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της γενικευμένης αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εφόσον αυτό δομείται ερήμην των πολιτών» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, προέκρινε μεταξύ άλλων τη θέσπιση αυστηρών και δεσμευτικών κανόνων όσον αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του μεγάλου πλούτου, όπως είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου για τους φορολογικούς παραδείσους. Τάχθηκε, δε, υπέρ της πρότασης για έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, «όχι όμως με καθήκοντα παιδονόμου αλλά με ρόλο και αρμοδιότητα να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει». Η ίδια στάθηκε στην παράμετρο «της προστασίας της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, όχι μόνο των ατομικών αλλά και των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018, 14:03