Αξιωματούχοι ΕΕ: Ναι στο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019, 18:31
Αξιωματούχοι ΕΕ: Ναι στο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας

Το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των θεσμών, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Δύο από τους αξιωματούχους ανέφεραν πως ο νέος νόμος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης"Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν, δεδομένου ότι εκκρεμεί η τελική αξιολόγηση από τους πιστωτές της χώρας.

Σημειώνεται ότι απαιτείται το «πράσινο» φως από τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της «δόσης» του περίπου 1 δισ. ευρώ κατά το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Δύο από τους αξιωματούχους ανέφεραν πως ο νέος νόμος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της «δόσης».

Μειώνεται το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτήΟ τρίτος αξιωματούχος είπε από την πλευρά του ότι η τελική αξιολόγηση ενδεχομένως να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Τι προβλέπει η σχετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στη Βουλή

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Το εύρος των δανείων που θα μπορέσουν να υπαχθούν στον νέο νόμο διαμορφώνεται μεταξύ 8,5 – 11 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.

«Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως και κάθε περίπτωση».

Επίσης με την νέα ρύθμιση, ο αιτών αν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι διαφορετική από την εμπορική αξία που υπάρχει στα βιβλία των τραπεζών τότε θα ισχύει η αξία που δηλώνει ο αιτών.

Το 75% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά χρωστούν έως 150.000 ευρώ. Στον αντίποδα, λύσεις ρύθμισης σε «κόκκινα» δάνεια 10 – 11 δισ. ευρώ που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και για τα οποία ο μόνος δρόμος θα ήταν ο πλειστηριασμός, θα δώσει το νέο πλαίσιο προστασίας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή.
Παράλληλα, για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, εντάσσονται σε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως εκτιμάται, στην ομπρέλα του νέου προστατευτικού πλαισίου θα μπορέσει να υπαχθεί το 70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 150.000 δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ταξινόμηση των δανείων ανά κλίμακες των 25.000 ευρώ (έως 25.000, 25.000 – 50.000 κ.ο.κ.) που έκαναν οι τράπεζες προκειμένου να υπολογίσουν την περίμετρο αυτών που μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο, προκύπτει ότι το 75% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά χρωστούν έως 150.000 ευρώ.

Το εύρος των δανείων που θα μπορέσουν να υπαχθούν στον νέο νόμο διαμορφώνεται μεταξύ 8,5 – 11 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια αυτά θα μπορέσουν να επανέλθουν σε τακτική αποπληρωμή μέσω της ρύθμισής τους με μείωση επιτοκίου (από το 4% στο 2%), επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής (25 έτη), κρατική επιδότηση και «κούρεμα» της οφειλής πάνω από το 120% της σχέσης δανείου προς αξία ακινήτου.

Υπολογίζεται ότι με τον συνδυασμό των ανωτέρω που θα περιλαμβάνονται αθροιστικά στις ρυθμίσεις που θα γίνουν στους «κόκκινους» δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 50% έως 70% και μία δόση των 1.000 ευρώ θα μπορεί να πέσει στα 500 έως 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην κρίση και τη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών θα είναι ακόμη υψηλότερο ποσοστό «κουρέματος» σε οφειλέτες που θα κριθούν επιλέξιμοι για ρύθμιση του δανείου τους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019, 18:31