Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1% στη συνεδρίαση της Τρίτης, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στους επόμενους μήνες εάν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί, και εάν οι παγκόσμιες κρίσεις απειλήσουν την ανάπτυξη.

«Είναι λογικό να αναμένουμε ότι μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων θα απαιτηθεί στην Αυστραλία ώστε να σημειωθεί πρόοδος στη μείωση της ανεργίας», τόνισε ο Philip Lowe, διοικητής της Reserve Bank of Australia.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εμπορικές και τεχνολογικές διαφωνίες επηρεάζουν τις διεθνείς εμπορικές ροές και τις επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις περικόπτουν τα επενδυτικά σχέδια λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας», σημειώνει.

Η κεντρική τράπεζα μείωση το βασικό επιτόκιο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει χρόνο να αξιολογήσει την επίδραση αυτών των αποφάσεων.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα εμφάνισαν ότι η Αυστραλία ανακοίνωσε το πρώτο της πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εδώ και 44 χρόνια, για το β΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλεόνασμα των 5,9 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (3,96 δισ. δολαρίων), υπερέβη εύκολα τις εκτιμήσεις, με το καθαρό εμπόριο να πρόκειται να προσθέσει 0,6% στην αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίμηνο, πιθανώς σώζοντας την οικονομία από την ύφεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης