Η Κίνα έχει προσφέρει στις ΗΠΑ δέσμευση για αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων για έξι χρόνια, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, με αντάλλαγμα ύφεση στον εμπορικό πόλεμο, τόνισαν στο δίκτυο CNBC πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Κινέζοι αξιωματούχοι φέρονται να έκαναν τη σχετική πρόταση – προσφορά νωρίτερα εντός του Ιανουαρίου, όπως μεταδίδει το δίκτυο Bloomberg. Η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τις ετήσιες εισαγωγές της από τις ΗΠΑ ώστε αυτές να ξεπεράσουν σε όγκο το 1 τρισ. δολάρια, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίοδος για την οποία ισχύει η προσφορά λήγει το 2024 και θεωρείται ότι η Κίνα λαμβάνει υπ’ όψη το δέλεαρ για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί σφόδρα να επανεκλεγεί το 2020.

Οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 323 δισ. δολαρίων με την Κίνα το 2018. Στόχος της κινεζικής προσφοράς είναι αυτό το έλλειμμα να μηδενιστεί έως το 2024, όπως τόνισε αξιωματούχος στο Bloomberg.

Η πληροφορία έδωσε θετική ώθηση στην Wall Street.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά στην πληροφορία ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin είχε προτείνει μείωση στους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπ. Οικονομικών προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, τόνισε στο CNBC ότι ούτε ο Mnuchin ούτε ο ύπατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (σ.σ. θέση ομόβαθμη υπουργού) Robert Lighthizer δεν έχουν κάνει ακόμη καμία εισήγηση για τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

Ο ύπατος διαπραγματευτής της Κίνας για ζητήματα εμπορίου, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He, θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 30 Ιανουαρίου για δύο ημέρες για συνομιλίες με τον Lighthizer.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων, ενώ έχουν απειλήσει και με νέους.

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ έχει αναβάλει την επιβολή δασμών από 10% έως 25% σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, η οποία ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα από τις αρχές Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης