Σημαντική αύξηση του πλεονάσματος του ειδικού λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) για το σύνολο του έτους προβλέπει ο Διαχειριστής των ΑΠΕ και των Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) με το δελτίο για την εξέλιξη του λογαριασμού για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, αναμένεται θετικό ισοζύγιο ύψους 265 εκατ. ευρώ (έναντι 63 εκατ.), ποσό που προκύπτει αφότου αφαιρεθεί το αποθεματικό ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την εκτίμηση του πλεονάσματος έχουν ληφθεί υπόψη έσοδα από την επιβολή «πράσινου τέλους» στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, ενώ έχουν συνυπολογισθεί εισροές που αντιστοιχούν στο 60% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων (ποσοστό που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειωθεί στο 50% με νεότερη νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο η επίπτωση αντισταθμίζεται από την άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων).

«Η δίμηνη έκδοση του Δελτίου έρχεται να επιβεβαιώσει την αισιοδοξία μας για τη σταθερή θετική εικόνα του Λογαριασμού των ΑΠΕ. Δείχνει τη θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για το μέλλον του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης.

«Η διαφορά με το προηγούμενο δελτίο είναι σημαντική και έχει προκύψει από την ανοδική πορεία της αγοράς. Οι ρύποι εξακολουθούν την ανοδική πορεία τους και η εκτίμησή μας είναι συγκρατημένα αισιόδοξη», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ τον Ιούλιο σε όλη τη χώρα ήταν σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ ισχύος 8,6 γιγαβάτ (εκ των οποίων 4,3 γιγαβάτ αιολικά και 3,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης