Συνεχίστηκαν και σήμερα οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν περαιτέρω και οι αποδόσεις να σημειώσουν άνοδο.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετους ομολόγου κυμαίνονταν στο 1.32% από 1,22% χθες του 5ετους στο 0,52% από 0,47% και του 15ετούς το 1,79% από 1,74%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επερχόμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού προκαλεί ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα των πιο ευάλωτων κρατών, ευνοώντας ταυτόχρονα τα ομόλογα της Γερμανίας.

Η HSBC σε σημερινή της ανάλυση προεξοφλεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία της ευρωζώνης στο σύνολο της θα εμφανίσει αρνητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Η ανάλυση στηρίζεται στο ότι οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, συμβάλλουν σε ποσοστό 13% στο ΑΕΠ της περιοχής.

Η μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, εκτιμά η HSBC, δύσκολα θα υπερκαλυφθεί ακόμη και αν στα επόμενα τρίμηνα η οικονομία εμφανίσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ειδικότερα δε για χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία ένα ακόμη έτος μείωσης για το ΑΕΠ τους σηματοδοτεί την ένταξη τους σε υφεσιακό κύκλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος εκδηλώθηκαν και σήμερα εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καθώς από τις συναλλαγές των 116 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν , τα 94 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,31%, από 1,18% χθες, έναντι -0,62% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,93% από 1,74%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0956 δολ. από 1,0952 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για άμεση μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από την Fed επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο. Από την άλλη πλευρά, στην ευρωζώνη η εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα λάβουν τα κατάλληλα δημοσιονομικά μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία, μετά και από σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, στηρίζει το ευρώ. Επίσης, ευνοϊκά ήταν για το ευρώ τα καλύτερα των εκτιμώμενων στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0977 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης