Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP, κρατικά και εταιρικά ομόλογα καθώς και άλλα χρεόγραφα αξίας 88 δισ. ευρώ. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες.

Το αντίστοιχο ποσό για τον Ιούνιο έφτασε τα 80 δισ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 10% μέσα σε ένα μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, η διοίκηση της ΕΚΤ είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση του ποσού που θα διαθέτει κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Έτσι ώστε στο τέλος του να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στο πλαίσιο του PEPP ως το τέλος Ιουλίου ανέρχεται σε 1,2 τρισ. ευρώ, με την ΕΚΤ να έχει προβλέψει συνολικά 1,85 τρισ. ως τον Μάρτιο του 2022, όπου είχε αρχικά τοποθετηθεί η λήξη του συγκεκριμένου προγράμματος, που υιοθετήθηκε με στόχο να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της.

Πάντως, όπως φάνηκε και κατά την τελευταία συνεδρίαση, αλλά και από τις δηλώσεις που έχει κάνει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν έχει αποκλειστεί κανένα σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης του προγράμματος. Αυτό που θα κρίνει τα πάντα θα είναι η πορεία της πανδημίας, η οποία είναι φανερό ότι μοιάζει με πυρκαγιά η οποία δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο και απειλεί να «κάψει» τις ελπίδες για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, που αποτυπώνεται στους δείκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται, ανάμεσα στα άλλα, και για ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών και κεντρικών τραπεζιτών, χωρίζοντας για μια ακόμη φορά την Ευρώπη σε στρατόπεδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης