Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός που προβλέπεται να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα αυτή παρά τις αμερικανικές κυρώσεις αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ΕΕ όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας που είχε συναφθεί μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών δυνάμεων, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία δημιούργησαν τον μηχανισμό αυτόν σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, αν και διπλωμάτες δηλώνουν ότι είναι απίθανο να μπορεί να καλύψει τις μεγάλες εμπορικές συναλλαγές που δηλώνει η Τεχεράνη ότι χρειάζεται να έχει για να μπορέσει να διατηρήσει εν ζωή την πυρηνική συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα πρώτο βήμα που γίνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά (…) Ελπίζουμε ότι θα καλύπτει όλα τα αγαθά και είδη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακσί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται εξάλλου να οριστικοποιήσουν εντός της ημέρας τον μηχανισμό αυτόν για τις εμπορικές τους συναλλαγές με το Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Κοινή δήλωση αναμένεται επίσης να εκδοθεί εντός της ημέρας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, τις τρεις χώρες υπό την αιγίδα των οποίων τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό. Το Βέλγιο έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του και υπουργός Άμυνας Ντιντιέ Ρεντέρ.

Νωρίτερα σήμερα το γερμανικό δίκτυο NDR είχε μεταδώσει ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δημιούργησαν επισήμως έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα διευκολύνει τις συναλλαγές με το Ιράν σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα αυτή και είχε διευκρινίσει ότι ο ευρωπαϊκός αυτός μηχανισμός θα ονομαστεί INSTEX (Εργαλείο για την Υποστήριξη των Εμπορικών Συναλλαγών).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης