Ευκαιρίες μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου κέρδους με μειωμένο ρίσκο έχουν αρχίσει να «βλέπουν» στα ελληνικά ομόλογα οι αγορές.

Η συνέχιση δανεισμού της χώρας από το διεθνές σύστημα χρεοκρατίας όχι μόνο δεν εγκυμονεί πλέον τους κινδύνους του παρελθόντος, αλλά «υπόσχεται» σημαντικά κέρδη στους διεθνείς παίκτες, θεσμικούς και μη.
Πάντα, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος «πολιτικής βουλιμίαςΟι διαφορές των ελληνικών spreads από τα αντίστοιχα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου συρρικνώνονται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς η αναζήτηση αποδόσεων μέσα σε ένα περιβάλλον σχετικής ασφάλειας γίνεται ολοένα και περισσότερο ελκυστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο οι αναλύσεις «βάθους», όσο και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, αλλά και στελεχών των οίκων αξιολόγησης έρχονται να σκιαγραφήσουν βελτιωμένη εικόνα για την αξιοπιστία της χώρας και βεβαίως να συμπληρώσουν τις θετικές δηλώσεις πολιτικών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Χαρακτηριστικό είναι οτι αναλυτές της αγοράς ομολόγων επισημαίνουν ότι είναι αδύνατο η αγορά να είναι έτοιμη να απορροφήσει τίτλους χωρών σε πλήρη αβεβαιότητα (π.χ. Αίγυπτος, η Αργεντινή, κ.α.) σε λογικές τιμές και να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία εκδόσεων από μία χώρα της οποίας το χρέος είναι κατά 80% εκτός αγοράς (πρόκειται για διακρατικά δάνεια ή δάνεια από τον ESM) και δεν μπορεί να επηρεασθεί από οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτή…

Στο κλίμα αυτό ο σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ, ο οίκος Rothschild έχει καταθέσει στην ηγεσία του Υπουργείου προτάσεις οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Οργανισμό διαχείρισης δημόσιου χρέους (ΟΔΔΗΧ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές, το ΥΠΟΙΚ πέραν κάποιων μικρών εκδόσεων, έχει στραφεί σε εκδόσεις με διάρκεια μεγαλύτερη της πενταετίας.

Αν και η Αθήνα δεν έχει δηλώσει οριστικά ότι θα πουλήσει ομόλογα φέτος, πολλοί στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν πως το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά πότε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στους διαδρόμους της ελληνικής κυβέρνησης, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πότε ακριβώς θα προσφύγουν στις αγορές.

Μία ομάδα θέλει η έξοδος στις αγορές να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αφού η επικεφαλής του ΔΝΤ παρουσιάσει στο δ.σ. της την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Η έκθεση του Ταμείου αναμένεται να υποδηλώνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Πάντα, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος «πολιτικής βουλιμίας».

Αν η ελληνική πλευρά προσπαθήσει να «εκβιάσει» το ρυθμό επανόδου στις αγορές στην «αγωνία» της για πολιτικά οφέλη θα κάνει πολύ κακό στη χώρα.

Ποια είναι τα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση όλες οι εκτιμήσεις και διαμορφούμενες απόψεις εδράζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία που προέρχονται από τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Σημαντική παρέμβαση από την Barclays

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, ενώ και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί σταδιακά και θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ελαφρώς θετική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2017, ενώ το 2018 εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,4%».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε έκθεσή της η Barclays, τονίζοντας ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα – όπως και γύρω από την Ισπανία και την Πορτογαλία – είναι πλέον χαμηλοί.
Barclays: Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, ενώ και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί σταδιακά
Η Barclays σημειώνει πως οι προοπτικές για την Ελλάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιωθεί, ειδικά μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τη συμφωνία για την εκταμίευση της τρίτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (8,5 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα στοχεύσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ φέτος και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, δεν αναμένεται να υπάρχει βραχυπρόθεσμη πίεση ρευστότητας στη χώρα.

Το ΔΝΤ έχει επίσης δηλώσει την πρόθεσή του να συνεισφέρει στο πρόγραμμα μόλις οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν πλήρως σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Η Barclays παράλληλα αναμένει ότι είναι πιθανό ΕΚΤ αποφασίσει να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE πριν από το τέλος αυτού έτους.

Προεξοφλεί το διεθνές αγοραστικό ενδιαφέρον το Bloomberg

«Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές φέτος, θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για τα ομόλογά της», αναφέρει το Bloomberg.

Σε δημοσίευμά του επικαλείται δηλώσεις του διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, Mark Dowding, ο οποίος αναφέρει πως «είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο περίπου.

Έχουμε επίσης σχηματίσει την άποψη ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα. Αισθάνομαι σχετικά σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές στο β΄ μισό του έτους».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με ανθρώπους της αγοράς αυτό το μήνα στο Λονδίνο.
Η αλλαγή στο κλίμα για την Ελλάδα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις ομολόγων της χώρας είναι οι χαμηλότερες από πριν την κρίση, παρά το ότι το χρέος παραμένει σε junk.

Η πολιτική επιβεβαίωση

«Δεν μπορώ να πω ποιον μήνα αλλά πιστεύω ότι θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση (ομολόγων) πριν το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ρέγκλινγκ: «Μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψει η Ελλάδα με αργά βήματα»
Όπως εξήγησε «είναι κάτι που το έχουμε δει και στις άλλες χώρες, που εφάρμοσαν προγράμματα. Δεν περίμεναν μέχρι την τελευταία μέρα του προγράμματος για να βγουν στις αγορές».

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πάντως πως πιστεύει ότι «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψει η Ελλάδα με αργά βήματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης