Μετά την αδυναμία της εταιρείας Καλογρίτσα να καταβάλει την πρώτη δόση ως πλειοδοτούσα στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, μένει «ορφανή» η τηλεοπτική άδεια που προσωρινά κατείχε.

Ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ζήτησε να του χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, επειδή, «λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές του επιλογές», εμπόδιζαν την καταβολή της δόσης έως το απόγευμα της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αίτημα απέρριψε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) επικαλούμενη τον σχετικό νόμο.

Οι άλλοι τρεις υπερθεματιστές πλήρωσαν κανονικά τη δόση. Αλαφούζος και Μαρινάκης έχουν ήδη από την Παρασκευή πληρώσει 14.533.333 ευρώ και 24.633.333 ευρώ αντίστοιχα, ενώ και ο Θοδωρής Κυριακού πλήρωσε το πρωί της Δευτέρας το ποσό των 25.300.000 ευρώ.

Ακολούθησαν εκατέρωθεν ανακοινώσεις από την ΓΓΕΕ και την εταιρεία του υιού Καλογρίτσα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται προφανώς για μια προσχηματική αδυναμία του επιχειρηματία -ο οποίος βρέθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στο στόχαστρο των ΜΜΕ– σχετικά με τις παρατυπίες που παρουσίαζε το «πόθεν έσχες» του με τα δανεικά βοσκοτόπια που είχε βάλει ως ενέχυρο, για την χρηματοδότησή του από την Τράπεζα Αττικής

Στην ανακοίνωσή του, άλλωστε, αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως νιώθει θύμα της διαπλοκής και πως αποχωρεί για να υπερασπίσει δικαστικά την τιμή και την υπόληψη της οικογένειάς του

Βέβαια, η κυβέρνηση μένει πολιτικά εκτεθειμένη ή για να ακριβολογούμε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ΑΝ.ΕΛ. και ο Πάνος Καμμένος είχαν διαχωρίσει προ πολλού τη θέση τους για τον εν λόγω επιχειρηματία. 

Με συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του, ο υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει πως δεν θεωρεί σωστό να πάρει άδεια ένας εργολάβος δημοσίων έργων έστω και εάν ήταν κουμπάρος του. Με την κίνηση Καλογρίτσα, η εσωτερική διαφωνία που είχε ξεσπάσει στους δυο κυβερνητικούς εταίρους παύει να υφίσταται όσον αφορά βέβαια στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. 

Το Μαξίμου βρίσκεται σε αμηχανία, καθώς και ο πρώτος επιλαχών υπερθεματιστής, Ιβάν Σαββίδης, θα πρέπει να ελεγχθεί εξονυχιστικά (σ.σ. πόθεν έσχες εντός 15 ημερών) για να μην αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις με τις σημερινές.

Η κυβέρνηση -έχοντας ξεφορτωθεί το «βαρίδι» Καλογρίτσα, ήδη επικαλείται πως συνεχίζει τον πόλεμο  κατά της διαπλοκής, θέλοντας -όπως τονίζει- να φτιάξει ένα υγιές και καθαρό τηλεοπτικό τοπίο.

Κάποιοι αναρωτιούνται πώς ο «λαγός», όπως τον χαρακτηρίζει ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, Ιβάν Σαββίδης, θα καταφέρει να εξασφαλίσει όχι μόνο την πρώτη δόση των 20,5 εκ ευρώ, αλλά και τη βιωσιμότητα της δημιουργίας ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού.

Η παρουσία του κ. Σαββίδη στον διαγωνισμό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αγωγές και προσφυγές. Οι υπόλοιποι καναλάρχες αντιδρούν στο ενδεχόμενο να πάρει ο κ. Σαββίδης άδεια, διότι θεωρούν ότι έπαιξε τον ρόλο του «λαγού» στον διαγωνισμό ανεβάζοντας το τίμημα υπερβολικά και πιθανότατα τεχνηέντως.

Ο κ. Σαββίδης έξω από τη ΓΓΔΕ είχε δηλώσει ενώπιον των δημοσιογράφων: «Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά», προσθέτοντας: «Εκπλήρωσα την αποστολή μου», δηλώσεις που είχαν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.

Αξιοπιστές πηγές, πάντως, θεωρούν δεδομένο πως ο επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης έχει την οικονομική άνεση να προχωρήσει στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού, εφόσον οι ιδιοκτήτες των καναλιών που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν άδεια κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό, αποφασίσουν να μη συνεργαστούν μαζί του.

Ανακοίνωση Καλογρίτσα με καταγγελίες

«Μετά από 44 χρόνια κοινής ζωής με τον πατέρα μου Χρήστο Καλογρίτσα, ανακάλυψα πως η διαπλοκή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Επί ένα περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κένεντι.

Από όλα τα εγκλήματα που μου αποδόθηκαν, το μοναδικό πραγματικό έγκλημά μου ήταν πως αποφάσισα ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσω τηλεοπτική άδεια. Δηλαδή να μπω σφήνα, μέσα σε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα.

Έτσι, προκειμένου να εξοντωθώ, ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι.

Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κύριος Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη.

Όπως έκαναν σε όλη τους την πορεία, αντέστρεψαν την πραγματικότητα. Η διαπλοκή ανακάλυψε διαπλοκή σε μένα που ούτε εργολάβος είμαι, ούτε δημόσια έργα παίρνω. Αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (κατ’ ομολογία τους) «αέρα» και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στον δρόμο, απέδωσαν σε εμένα – έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια – όλα τα κακά. Αμφισβήτησαν ακόμη και την περιουσία μου, που οι δικές τους τράπεζες είχαν αποτιμήσει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την ανθρωποφαγία τους επιχείρησαν να κομματιάσουν την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμπεριφορά στόχευε και δυστυχώς πέτυχε, να με αποκόψει από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής μου. Οι τράπεζες προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου. Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα. Διαμόρφωσαν, όπως ήθελαν, τις εντυπώσεις και τελικώς παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Τέτοια κανάλια θέλουν και γι’ αυτό τα θέλουν.

Αν και γι’ αυτό το τελευταίο τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, για τα υπόλοιπα τον λόγο θα έχει η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει.

Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει.

Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απάντησε κάνοντας αναφορά στους όρους του διαγωνισμού, αιτιολογώντας την απόφασή της να μη δώσει παράταση για την καταβολή της πρώτης δόσης στην εταιρεία Καλογρίτσα.

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Ενημέρωσης

«Σύμφωνα με το όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Τι προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού σε περίπτωση «έκπτωσης» υπερθεματιστή



Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, οι επόμενοι επιλαχόντες στη σειρά, μετά την αποχώρηση του κ. Καλογρίτσα, ήταν ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον Alpha. Ο Ιβάν Σαββίδης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, μόλις πληροφορήθηκε ότι είναι ο πρώτος επιλαχών στη σειρά για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, δήλωσε έτοιμος να καταβάλει την πρώτη δόση που του αναλογεί τις επόμενες ημέρες, ενώ έκανε εκ νέου πρόταση συνεργασίας στον Δ. Κοντομηνά για τον Alpha και στον Ι. Βαρδινογιάννη για το Star, λέγοντας ότι θα ήταν καλό να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι των καναλιών.

Ωστόσο, σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας, ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι θα προχωρήσει μόνος στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Το συνολικό ποσό που είχε καταθέσει ο Ιβάν Σαββίδης στο πλαίσιο της δημοπρασίας άγγιζε τα 61.500.000 ευρώ, συνεπώς η πρώτη δόση που αναμένεται να μπει στα ταμεία από τον επιχειρηματία είναι ύψους 20,5 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο διαγωνισμός, είναι ο αυστηρός έλεγχος πόθεν έσχες των οικονομικών του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, θέμα το οποίο θα πάρει κάποιες μέρες, και στη συνέχεια η καταβολή της πρώτης δόσης.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης 

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για  πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στο θέμα  του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, και καλούν την κυβέρνηση να τον πάρει πίσω. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τις εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο διαγωνισμός, που ήδη έχει καταρρεύσει στα μάτια της κοινής γνώμης, σήμερα δέχτηκε τελειωτικό χτύπημα.

Είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν είχε ελέγξει κανένα πόθεν έσχες και έχει βαρύτατες ευθύνες γι’ αυτό.

Το αποδεικνύει η μη καταβολή του τιμήματος από τον δεύτερο οριστικό πλειοδότη, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις επιφυλάξεις μας.

Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα.

Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμού, που έχει ήδη πληγεί με δυο εικονικές συμμετοχές;

Όλοι αναρωτιούνται. Το νέο έλεγχο πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη θα τον διενεργήσει η ίδια Επιτροπή που, αποδεδειγμένα πλέον, δεν έκανε κανένα απολύτως έλεγχο πριν;

Εδώ που φτάσαμε, η κυβέρνηση έχει μόνο μια επιλογή: Να βάλει τέλος σε αυτήν τη φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει την ίδια τη Δημοκρατία.

Αν δεν το κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις γίνει Κυβέρνηση».

«Πολιτικά, ηθικά και νομικά ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει. Ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα» τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της.

«Είναι πια φανερό ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δεν είπαν την αλήθεια για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι, επίσης, ολοφάνερο ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, βεβαίωσε ψευδώς το αντίθετο» συμπλήρωσε η κα. Γεννηματά.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αναφέροντας: «Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ TV κλυδωνίζεται. Οι υπουργοί του κ.Τσίπρα και οι κομματικοί δημοσιογράφοι του, αναζητούν επειγόντως τον νέο Καλογρίτσα».

«Ζητούμε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Νίκο Παππά να επιτρέψει να αδειοδοτηθούν και όλα τα υπόλοιπα εθνικής εμβέλειας κανάλια που λειτουργούν άνω της 20ετίας, αφού βεβαίως καταβάλλουν το τίμημα των 60 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο κ. Βούτσης να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επανασύσταση του ΕΣΡ, ώστε όλες οι άδειες να εκδοθούν από την ανεξάρτητη αρχή», το σχόλιο της Ένωσης Κεντρώων.

«Τελικά, «άνθρακες ο θησαυρός» της κυβέρνησης, που παραμύθιαζε τον λαό ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα εξασφάλιζε δήθεν τάξη, διαφάνεια και χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «για τις εξελίξεις σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» προσθέτοντας, ότι «αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο καβγάς ανάμεσα σε παλιούς και σε νέους καναλάρχες και τους πολιτικούς τους φίλους σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιπά κόμματα, γίνεται μόνο για την αναδιανομή της αγοράς στα ΜΜΕ, για το ποια πολιτική δύναμη θα ευνοείται περισσότερο απ’ το νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ο λαός και η ενημέρωσή του, καθώς και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, θα είναι πάντα οι μεγάλοι χαμένοι, όσο τα κανάλια ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, που τ’ αξιοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Η απάντηση της κυβέρνησης στις αντιδράσεις των κομμάτων για τον διαγωνισμό

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με ανάρτησή του στο twitter, δήλωσε ότι 65 εκατ. ευρώ μπήκαν, ήδη, στα ταμεία και ότι ο διαγωνισμός έχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας.

Ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ανέφερε ότι η διαδικασία επιλογής των οριστικών υπερθεματιστών έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και γι’ αυτόν τον λόγο έχει και πολλά στάδια.

Εξήγησε ότι όλοι ελέγχονται ενδελεχώς για το πόθεν έσχες και για όλα τα οικονομικά στοιχεία τους, ενώ αναμένει και το επόμενο διάστημα αρκετές προδικαστικές και δικαστικές προσφυγές από τους επιχειρηματίες.

Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να διεξάγει αυτόν τον διαγωνισμό προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ για τη DIGEA τόνισε ότι οφείλει να δώσει σήμα μόνο σε νόμιμους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το θολό τοπίο μέσα από το οποίο ξεκίνησε αυτός ο διαγωνισμός θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες αφού αναμένονται δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν. 

Σε κάθε περίπτωση η μέχρι τώρα πορεία του μάλλον με φαρσοκωμωδία μοιάζει, παρά με σοβαρό και έγκυρο διαγωνισμό μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί ένα υγιές τηλεοπτικό τοπίο. 

Από το reality της διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τις 70 ώρες εγκλεισμού των συμμετεχόντων, προχωρήσαμε στα διάτρητα πόθεν έσχες με τα δανεικά βοσκοτόπια και δεν ξέρουμε ακόμα τι θα επακολουθήσει…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης