Στα «μαλακά» ο Κοτρώτσος για τη μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017, 13:47
Στα «μαλακά» ο Κοτρώτσος για τη μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους
Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο Σεραφείμ Κοτρώτσος για τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των «Αποκαλύψεων». Η υπόθεση αφορούσε μισθούς και επιδόματα από τα τέλη του 2010 και αρχές του 2011, διάστημα κατά το οποίο ο Κοτρώτσος είχε σταματήσει να πληρώνει τους περίπου 40 εργαζόμενους στην εφημερίδα του, ενώ εν συνεχεία ανέστειλε την έκδοσή της πετώντας τους στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις και με χρωστούμενα 3-6 μηνών. Μετά από συνεχείς αναβολές, που διήρκεσαν από το 2011 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του και επέβαλε στον Κοτρώτσο μια ποινή χάδι.

Το σημαντικό στοιχείο που παρουσιάστηκε από τους εργαζόμενους στο δικαστήριο ήταν η εισήγηση του συνδίκου της πτώχευσης, το οποίο αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης και προκαλεί ερωτηματικά. Όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο της εισήγησης, η εταιρεία του Κοτρώτσου κατά το μικρό διάστημα λειτουργίας της δημιούργησε μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι τρίτων, ύψους 2.760.000 ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2011 κατέθεσε αίτηση για παύση πληρωμών και, παρότι δεν είχε καθόλου περιουσιακά στοιχεία, η έδρα της εταιρείας είχε εγκαταλειφθεί μαζί με τον εξοπλισμό και τα βιβλία της και δεν έγινε καν σφράγιση, αλλά εκδόθηκε σκανδαλωδώς απόφαση για πτώχευση.

Tο καθεστώς προστασίας μέσω της πτώχευσης κρατάει για τον Κοτρώτσο πέντε ολόκληρα χρόνια, καθώς οι σύνδικοι που ορίζονται δεν κάνουν τίποτα και παραιτούνται μετά από κάποιο διάστημα, ενώ στις συνελεύσεις για τη σύνταξη καταλόγου πιστωτών δεν εμφανίζονται ούτε οι τράπεζες με τα μεγάλα νομικά επιτελεία, που κατά τα άλλα κυνηγάνε πλέον ακόμη και μικροφειλέτες των 100 ευρώ, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, ούτε κάποιος από τους υπόλοιπους φεσωμένους κατά 2.760.000.

Μόλις τον περσινό Απρίλιο ο τρίτος κατά σειρά σύνδικος και μετά από έντονες πιέσεις του δικηγόρου των εργαζόμενων κάνει αρνητική εισήγηση και η πτώχευση ανακαλείται.

Όλο αυτό το διάστημα στις επανειλημμένες οχλήσεις των εργαζόμενων για τα δεδουλευμένα τους, ο Κοτρώτσος απαντούσε ότι δεν έχει λεφτά. Χρήματα τα οποία βρήκε ξαφνικά μετά τη δυναμική παρέμβαση των εργαζόμενων στην παρουσίαση του βιβλίου του τον Νοέμβριο του 2013 και έσπευσε να καταβάλλει ένα μέρος των οφειλόμενων και να συμφωνήσει με τους εργαζόμενους την αποπληρωμή του υπολοίπου σε δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί. Μόλις όμως η υπόθεση ξεχάστηκε σταμάτησαν και οι καταβολές χρημάτων από μέρους του.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017, 13:47