“Μαύρο” στο Mega με σφραγίδα του ΣτΕ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, 13:47
“Μαύρο” στο Mega με σφραγίδα του ΣτΕ
Ο κύβος ερρίφθη για το Mega, καθώς με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πέσει μαύρο στις οθόνες. Το μεσημέρι της Παρασκευής δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για την ακύρωση της απόφασης του ΕΣΡ με την οποία διατάχθηκε ο τερματισμός της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Οι σύμβουλοι επικρατείας αναφέρουν ότι δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος ο σχετικός νόμος που επιβάλλει τον τερματισμό της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, καθώς εξαρτάται η συνέχιση της εκπομπής του σήματος από τη συμμετοχή τους στη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, «η τηλεοπτική εκπομπή τελεί (κατ' άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος) υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιωκόμενοι σκοποί (εξασφάλιση τηλεοπτικής στάθμης προγραμμάτων, πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας κ.λπ.) και δύναται να συνίσταται ο έλεγχος αυτός στην υπαγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής σε καθεστώς προηγούμενης άδειας, χορηγουμένης κατά ισότιμο, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, σχετικοί όροι και προϋποθέσεις».Η αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή -συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ- «δεν ευρίσκει έρεισμα ούτε στις προπαρασκευαστικές εργασίες του άρθρου 14Α του εν λόγω νόμου, από τις οποίες ουδόλως προκύπτει ότι ο νομοθέτης σκοπούσε στην προστασία de facto δημιουργηθεισών καταστάσεων και τούτο ανεξαρτήτως της συνταγματικότητας μιας διάταξης με τέτοιο περιεχόμενο με την οποία απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας του προγράμματος (και της εμβέλειας εκπομπής) των παρόχων».

Τέλος, με άλλες τέσσερις αποφάσεις της Ολομέλειας (2014-2017) απερρίφθησαν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, STAR και ΑΝΤ1 που στρέφονταν κατά της τελευταίας αδειοδοτικής διαδικασίας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, 13:57