Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες το σχόλιο περί βιασμού γυναικών του παίκτη του Big Brother, Αντώνη Αλεξανδρίδη, ο οποίος εκδιώχθηκε από το ριάλιτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίντερνετ έχει πλημμυρίσει με χιλιάδες επικριτικά σχόλια, εταιρείες του τηλεοπτικού προγράμματος αποσύρουν τις χορηγίες τους, ενώ ο Στέλιος Πέτσας ζήτησε να παρέμβει το ΕΣΡ και το ίδιο ζητάει και ο κόσμος στο Twitter.

Αντίστοιχα, μέλη της αντιπολίτευσης καταδίκασαν εξίσου το περιστατικό μέσω των social media, ενώ το ίδιο έπραξε με δημόσια ανάρτησή του και ο παρουσιαστής του ριάλιτι, Χάρης Βαρθακούρης. 

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι το εξής: Είναι όντως αρμόδιο το ΕΣΡ να επέμβει; 

Από ό,τι φαίνεται όχι. Aυτό γιατί η επίμαχη σκηνή δεν μεταδόθηκε στην τηλεόραση αλλά στο live streaming του καναλιού, στον ιστότοπό του. Το ΕΣΡ έχει αρμοδιότητα αποκλειστικά σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο σε εφημερίδες, περιοδικά, ούτε και στο διαδίκτυο. 

Ο ΣΚΑΪ απέφυγε πιθανώς ένα τεράστιο πρόστιμο και ίσως μια διακοπή του Big Brother, καθώς μόνο οι δικαστικές Αρχές έχουν την αρμοδιότητα να παρέμβουν, αν κι εφόσον το κρίνουν απαραίτητο. Πάντως το Live Streaming του παιχνιδιού μέσω της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ έχει «πέσει» εδώ και λίγες ώρες.

Παρ΄ όλα αυτά, επειδή πρόκειται για τηλεοπτικό προϊόν, παραγωγής τηλεοπτικού σταθμού, δεν αποκλείεται να βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου το ΕΣΡ να παρέμβει. 

Mάλιστα, το ΕΣΡ, βάσει της ανακοίνωσής του, έχει δεχτεί περισσότερες από 200 καταγγελίες (έως τώρα).

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΣΡ:

«Στο Συμβούλιο έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών (πλέον των διακοσίων) για διάπραξη (διοικητικού) αδικήματος κατά τη διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού μέσω του διαδικτυακού του ιστοτόπου. Κάποιοι από τους καταγγέλλοντες διαμαρτύρονται και διερωτώνται “γιατί σιωπά το ΕΣΡ”, η δε απάντηση σ’ αυτό είναι απλή: Διότι το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί -μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών- μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στη συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί. Για το συγκεκριμένο πάντως ζήτημα σχηματίσθηκε ήδη φάκελος και ορίσθηκε εισηγητής».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης