Την εποχή του κορωνοϊού, στην οποία η ΕΡΤ φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένη στη μάχη της ενημέρωσης, ανεβάζοντας τα ποσοστά της -τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες- στο 5,9% (διόλου ευκαταφρόνητο σε σχέση με το παρελθόν της), μία είδηση που αφορά το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πέρασε μάλλον στα ψιλά και… χάθηκε από τις μονοθεματικές πλέον ειδήσεις ακόμα και των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων.

Τόσο η ΕΡΤ όσο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέρονται, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων! Το συγκεκριμένο ΦΕΚ, που φέρει ημερομηνία 10 Απριλίου 2020, αναφέρει πως «μεταφέρονται κατά την έννοια του αρ. 2 του Ν. 4548/2018) η ΕΡΤ, η ΕΡΤ net. A.E. και το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ στο Τμήμα Γ’ Της Διεύθυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ περιλαμβάνονται σε μία μακρά λίστα επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως η ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ηλεκτρομαγνητική Κύμης, η οποία μάλιστα τελεί υπό ειδική εκκαθάριση, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. και εταιρείες διαχείρισης περιουσίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων,  που χαρακτηρίζονται ως εταιρείες «δημοσίου ενδιαφέροντος κατά την έννοια της περίπτωσης ιβ του άρθρου 2 του ν. 4548/2018».

Με δεδομένο μάλιστα πως για κάποιες από αυτές τις εταιρείες είχε ανοίξει μεγάλη συζήτηση από την περίοδο του πρώτου μνημονίου για το ενδεχόμενο μεταβίβασής τους σε ιδιώτες ή το κλείσιμό τους, στην περίπτωση που δεν εκδηλωνόταν τελικά ενδιαφέρον, τότε το ΦΕΚ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούλιο επέλεξε τότε να έχει ο ίδιος υπό την εποπτεία του τους δύο δημόσιους οργανισμούς ενημέρωσης στη χώρα μας. Στη συνέχεια, ΕΡΤ και ΑΠΕ πέρασαν στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, ο οποίος συχνά έχει αναφερθεί στον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Τι άλλαξε, λοιπόν, και τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η κίνηση η οποία επελέγη να γίνει στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, αλλά και χωρίς να υπάρξει οιαδήποτε αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης η οποία φαίνεται να έχει πιαστεί στον ύπνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από το blog της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Αντίστοιχο προβληματισμό για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης προκαλεί η υπαγωγή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και άλλων στρατηγικής σημασίας εταιρειών όπως η ΕΑΒ, η οποία εντάχθηκε προσφάτως, στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F16. Επίσης για την εταιρεία έχουν υπάρξει πολιτικές και διπλωματικές ζυμώσεις προκειμένου να συμμετέχει ως μέρος της γραμμής παραγωγής των F35.

 Όλες αυτές οι εταιρείες λοιπόν μεταβιβάζονται, με πράξη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, στην αρμοδιότητά του.  

Ακολουθεί το επίμαχο ΦΕΚ το οποίο χρήζει βέβαια των αναγκαίων διευκρινίσεων και εξηγήσεων από τους αρμοδίους…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης