Αντεγκλήσεις, καυστικά σχόλια και έντονη ειρωνεία ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν σ’ έναν ακόμη… πόλεμο στο Twitter για τα νυχτοκάματα των τραγουδιστών.

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από ένα tweet χρήστη του Διαδικτύου με το όνομα «Μανώλης Καψής». Το περιεχόμενό του…;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φορολογικές δηλώσεις εκπροσώπων της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας.

Στο στόχαστρο του βρέθηκαν οι Δήμητρα Γαλάνη και Γιάννης Κότσιρας (ονόματα που συμπεριλαμβάνονταν στην «περίφημη» λίστα με τους διάσημους φοροφυγάδες) για τους οποίους μάλιστα ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσει προσπάθεια μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Mega για να μαζέψει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να μετριάσει σ’ έναν βαθμό το δράμα που ζουν. «Κακομοίρα» και «Άπορη» ήταν ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την… τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τραγουδίστρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • «Γειά σου ρε Γαλάνη με τα ωραία σου. Ώστε 3 χιλιάδες ευρώ δήλωσες εισόδημα το 2009; να σου στείλω φαί με την πρόνοια…»
  • «Μήπως βρίσκεται καμιά βοήθεια για την κα Γαλάνη- τη φίλη του Αλέξη ντε- που η κακομοίρα δηλώνει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας;»
  • «Η Δημητρούλα δεν ξεκίναγε τις συναυλίες της λέγοντας πως πρέπει να φύγει η χούντα του μνημονίου; Για να συνεχίζει να κλέβει την εφορία;»
  • «Αυτό το Σάββατο μαζεύουμε τρόφιμα στο Μέγκα για τις άπορες Δήμητρα Γαλάνη και Τάνια Τσανακλίδου»
  • «Η Γαλάνη μαζί με την άλλη αντιστασιακή Χαρούλα Αλεξίου- Βελουχιώτη δεν δίνουν συναυλίες; Πού πήγαν τα λεφτά οέο;»
  • «Πληροφορίες ότι η Δήμητρα Γαλάνη έκρυβε τα εισοδήματά της σαν αντίσταση στην κυβέρνηση του μνημονίου επιβεβαιώνονται.. ανάρχα η δικιά σου»
  • «Αληθεύει ότι ο αγανακτισμένος Κότσιρας ξέχασε να κάνει δήλωση;»
  • «Κότσιρας + Γαλάνη δεν σχολιάζουν στοιχεία ΣΔΟΕ που δείχνουν πόσο φοροφυγάδες είναι.. γιατί είναι χαλκευμένα από τους μνημονιακούς εφοριακούς»
  • «Η πηγή μου, μου αποκάλυψε γιατί βγήκε στην αντίσταση για το μνημόνιο η Χαρούλα. Έχασε μου είπε 2 εκ από το κούρεμα των ομολόγων»

Τι ήταν να πει το όνομα της Χαρούλας…

Ακολουθεί tweet του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου το οποίο προκάλεσε έντονες συζητήσεις, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της διαμάχης.

  • «Δεν το πιστεύω ότι έγινες τόσο μαλάκας από την τελευταία φορά που σε είδα», έγραψε.

Έκπληκτη η Χαρούλα Αλεξίου από την πρωτοφανή επίθεση που δεχόταν και μην μπορώντας να αφήσει ασχολίαστα όλα αυτά που γράφονταν για την ίδια, «σήκωσε το γάντι» και απάντησε:

  • «Μανώλη Καψή, Κανείς πριν από εσένα δεν με έχει κάνει μέχρι τώρα να νοιώσω τέτοιο ανακάτεμα στο στομάχι με την επίθεση του. Γιατί; είπα. Τέτοιο μίσος, τέτοια αηδία μπορεί να έχω προκαλέσει σε έναν άνθρωπο που δεν με ξέρει παρά μόνο μέσα από το τραγούδισμα μου; Γιατί δεν έχω το δικαίωμα να έχω γνώμη για ό, τι συμβαίνει στον τόπο μου ακόμη κι αν κάνω λάθος; Γιατί αφού εσύ πονάς περισσότερο την χώρα από εμένα δεν έψαξες να βρεις (μια και δεν είδες το δικό μου όνομα στις λίστες που δεν είναι δική μου ευθύνη) το πόσο εντάξει ή όχι είμαι; Αν ψάξεις και εκπλαγείς θα ζητήσεις συγγνώμη; Έχεις το δικαίωμα να διασύρεις ανθρώπους και να χρησιμοποιείς τέτοιο λεξιλόγιο χωρίς λόγο; Μήπως δεν είσαι εσύ αλλά κάποιος άλλος κακοήθης που χρησιμοποιεί το όνομά σου; Μόνο “Γιατί” έχω να επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει λογική στα γραφτά σου για να μπορέσω να σε κατανοήσω ακόμη κι αν τα έγραψες εν θερμώ (;). Μακάρι να μην είσαι ο αληθινός. Τί να πω;».

Μετά το tweet της Αλεξίου, εμφανίστηκε ένα ακόμη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου:

  • «Χαρούλα, εάν νοιώθεις σφίξιμο στο στομάχι -όπως έγραψες στο tweet σου- είναι επειδή δεν τους ξέρασες ακόμα. Μόλις το κάνεις θα ανακουφιστείς»!

Το θέμα είχε ξεφύγει πλέον από τα στενά όρια του γνωστού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, με τα «επίμαχα» tweets να μπαίνουν πλέον… «πρώτο τραπέζι πίστα» στο Διαδίκτυο. Σχεδόν η πλειοψηφία των ενημερωτικών ιστοσελίδων και αυτών με θέματα ποικίλης ύλης ξεκίνησαν ν’ αναπαράγουν τη συζήτηση, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν τελικά ο άνθρωπος που επιτέθηκε στην Αλεξίου και τη Γαλάνη ήταν πράγματι ο γνωστός δημοσιογράφος. Όπως ήταν φυσικό, το πρώτο tweet του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, καθώς ήταν αυτό που προκάλεσε εξίσου μεγάλο «ντόρο» και συνέβαλε τα μέγιστα στο να γίνει ευρύτερα γνωστό το θέμα.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση δηλώσεών του στην ιστοσελίδα «fthis»:

«Η ανάρτηση που έκανα είναι μια απάντηση στα όσα γράφτηκαν στο λογαριασμό του Μανώλη Καψή, ή του όποιου διατηρεί αυτό τον λογαριασμό. Με εξόργισαν όσα έγραψε στο Τwitter του για τη Χαρούλα Αλεξίου που το όνομά της δεν υπήρχε καν στη λίστα των φοροφυγάδων. Με ενόχλησε που αβασάνιστα πυροβολήθηκε μια σπουδαία καλλιτέχνης που είναι εκτός λίστας. Με ενόχλησε ότι πυροβολήθηκε ένας… γαύρος, την ώρα που δεν πυροβολούνται καρχαρίες».

Παράλληλα, είχε φροντίσει να εκφράσει εκ νέου την υποστήριξη και τον σεβασμό του προς το πρόσωπο της διάσημης τραγουδίστριας μέσω ενός δεύτερου tweet.

  • «Χαρούλα, εάν νοιώθεις σφίξιμο στο στομάχι -όπως έγραψες στο tweet σου- είναι επειδή δεν τους ξέρασες ακόμα. Μόλις το κάνεις θα ανακουφιστείς»!

Στο παιχνίδι μπήκε και ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος (προϊστάμενος του Μανώλη Καψή), ο οποίος «ανέβασε» στο aixmi.gr το παρακάτω κείμενο.

«Σεβασμός στη Χαρούλα και τη Δήμητρα.

Η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη μας συντροφεύουν, εδώ και 40 χρόνια, χωρίς να μας γυρεύουν να τους επιστρέψουμε με τόκο την αγάπη τους… Η εφορία, όμως, έκρινε ότι εκείνες -ακριβέστερα, η Δήμητρα Γαλάνη και αρκετοί ακόμη- ενδεχομένως φοροδιαφεύγουν και (ίσως) πρέπει να επιστρέψουν εντόκως τα χρεωστούμενα! Τα ΝΕΑ δημοσίευσαν το θέμα -και μαζί όλα τα ΜΜΕ- με την επισήμανση ότι πρόκειται για φορολόγηση καλλιτεχνών ως φυσικών προσώπων! Κανείς δεν ήξερε αν και ποια ήταν η φορολόγησή τους για όσα εισοδήματα δήλωναν (νομίμως) μέσω εταιριών. Η συνέχεια υπήρξε καταιγιστική. Σχόλια επί σχολίων και κατηγορίες με μότο “φλέγονται δήθεν για τον τόπο, αποτελούν πρότυπά του, κάνουν κριτική από αριστερά και κλέβουν το κράτος”;

Δεν είμαι φορολογικός ελεγκτής ούτε δικαστής για να αξιολογήσω και, πολύ περισσότερο, να κρίνω φορολογικές δηλώσεις. Εκείνο που μπορώ να αξιολογήσω είναι την προσφορά στον τόπο της Αλεξίου και της Γαλάνη. Θεωρώ ότι αποτελούν τις δυο κορυφαίες ερμηνεύτριες, τις πρωθιέρειες του ελληνικού τραγουδιού. Και όχι μόνο.

Επί τέσσερις δεκαετίες διδάσκουν ήθος με τις προσωπικές διαδρομές τους. Χρειάζεται, λοιπόν, σεβασμός απέναντί τους, διότι αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας, καταφύγιο της ψυχής μας, απάγκιο τς ζωής μας. Αυτή είναι η γνώμη μου και την καταθέτω ακόμη και απέναντι σε αγαπημένους φίλους. Είτε μας αρέσουν είτε όχι όσα πολιτικά πρεσβεύουν, αυτή την τόσο ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, το βέβαιο είναι ότι η Δήμητρα και η Χαρούλα έχουν ψηλώσει την Ελλάδα δεν την έχουν κοντύνει.

Τώρα σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, προφανές είναι πως δεν πάει άλλο. Πρέπει να σταματήσουμε εμείς τα κορόιδα να πληρώνουμε και για λογαριασμό των εξυπνάκηδων ελληναράδων, που κλέβουν την εφορία -άρα όλους μας. Και δεν έχει σημασία το ονοματεπώνυμο των εξυπνάκηδων. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας τεκμηριωμένα στοιχεία να τους ξεφωνίζουμε».

Τελικά το μυστήριο της ταυτότητας του ανθρώπου (από τον οποίο ξεκίνησε η όλη ιστορία) έλυσε ο ίδιος ο Μανώλης Καψής ανακοινώνοντας ότι αυτός είναι που βρίσκεται πίσω από τα «επίμαχα» tweets. Στην ανακοίνωσή του εμφανίζεται μετανιωμένος για το επιθετικό του ύφος καθώς και για όσα έγραψε στο Twitter.

«Ok ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Υπερασπίζομαι με πάθος τις απόψεις μου, και ορισμένες φορές- μεσ’ στα νεύρα μου- ναι, έχω παρεκτραπεί. Το ομολογώ και κάνω την αυτοκριτική μου. Θα ήθελα, μάλιστα- αν μου δινόταν η ευκαιρία- να ζητήσω και συγνώμη από ορισμένους ανθρώπους –όπως η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη- για τους οποίους ξεπέρασα το όριο.

Υπερασπίζομαι με πάθος τις απόψεις μου και γι αυτό έχω υποστεί- και υφίσταμαι- χυδαίες επιθέσεις από συγκεκριμένους ανθρώπους και ιδεολογικούς χώρους, όπως και απειλές για την σωματική μου ακεραιότητα. Τι για χούντες έχω ακούσει- εγώ και πολλοί άλλοι που δεν ακολουθήσαμε το ρεύμα- τι για εντολές από αφεντικά, τι για εγκληματικές απόψεις για τις οποίες θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε, τι για λαϊκά δικαστήρια και άλλα πολλά…

Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί να κάνω το ίδιο, να χρησιμοποιήσω την ίδια φρασεολογία, τις ίδιες μεθόδους, όσο κι αν είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε δικαίωμα να έχουμε τις απόψεις μας και να τις υπερασπιζόμαστε όπως θέλουμε. Πιστεύω ότι όλοι μας μπορούμε να ψηφίζουμε και να προπαγανδίζουμε για τον Σύριζα τη ΝΔ ή ακόμα και την Χρυσή Αυγή, χωρίς να δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν. Γι αυτό και θέλω να κάνω την αυτοκριτική μου…

Αφού είπα αυτά, να προσθέσω ότι θεωρώ έγκλημα την φοροδιαφυγή. Γιατί αυτά που δεν πληρώνουν είτε οι γιατροί είτε οι δικηγόροι είτε οι καλλιτέχνες… είναι τα χρήματα που λείπουν από το δημόσιο και αναγκάζεται η κυβέρνηση να κόβει τις συντάξεις. Όλοι αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις μας κλέβουν… και στην περίπτωση των καλλιτεχνών η ιστορία με τις εταιρίες είναι μια σκαστή υπόθεση φοροδιαφυγής.. Ούτε νόμιμο ούτε ηθικό. Απλά απαράδεκτο.

Επίσης είναι πολύ ενοχλητικό- αυτή τη φορά προσέχω τις εκφράσεις μου- άνθρωποι που αποκαλύπτεται να κρύβουν τα εισοδήματα τους- και επιμένω ότι είναι αυτή ακριβώς η στάση παρά πολλών Ελλήνων που μας οδήγησε στην χρεοκοπία- να κουνάνε το χέρι στους υπολοίπους και να δίνουν μαθήματα. Και όταν, μάλιστα, αυτοί οι άνθρωποι επικαλούνται την Αριστερά, τότε είναι δυο φορές υποκριτές. Υποκριτές, όμως. Υποκριτές και φοροφυγάδες, όχι κάτι άλλο…».

«Ο κύριος Καψής καταργεί νόμους και συντάγματα για να πλήξει έντιμους και νομοταγείς πολίτες»

Η Δήμητρα Γαλάνη απάντησε μέσω Facebook στη δήλωση-συγγνώμη του Μανώλη Καψή με δική της ανακοίνωση:

«Ο Μανώλης Καψής ζήτησε συγγνώμη για τις δημόσιες υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις του εναντίον μου, δηλώνοντας, εν είδει αυτοκριτικής και υπεράσπισης του εαυτού του, ότι ξεπέρασε τα “όρια”. Πρόκειται περί αφελούς, κυνικής και προκλητικής ομολογίας της πράξης του εις βάρος μου, εφόσον, χωρίς να έχει ενδιαφερθεί να πληροφορηθεί την αλήθεια, παρά τη δική μου δημοσιευμένη δήλωση, αναιρεί την ιδιότητα του ως δημοσιογράφου, που οφείλει να προάγει την αλήθεια, τον πολιτισμό και το δημόσιο διάλογο και επιβάλλει την λεκτική χυδαιότητα και την επιβράβευση της χαλκευμένης είδησης στον Τύπο, για τη δήθεν φοροδιαφυγή μου.

Όπως δημόσια δήλωσα, το ποσόν που παρουσιάστηκε από την εφημερίδα αντιστοιχούσε σε αμοιβές μου από μισθωτές υπηρεσίες και όχι στο συνολικό δηλωθέν εισόδημά μου, για το οποίο έχω ελεγχθεί και φορολογηθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ενώ λοιπόν ο κ. Καψής ελεεινολογούσε εις βάρος μου, παρασύροντας μερίδα της κοινής γνώμης να απαντάει ανάλογα, στο σημερινό δημοσίευμά του, παρά τη συγγνώμη του, συνεχίζει τη συκοφαντία και την ύβρι εναντίον μου, επιτιθέμενος πλέον και κατά του κατοχυρωμένου συνταγματικού δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας μου, ως πολίτη της Ελλάδας και της Ευρώπης, να συγκροτώ εταιρείες στη χώρα μου, όπως ορίζει ο νόμος, για τη διαχείριση των υποθέσεών μου. Δηλώνει λοιπόν ο κ. Καψής ότι η σύσταση της εταιρείας από εμένα δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική και ότι αποτελεί φοροδιαφυγή.

Ο κ, Καψής καταργεί νόμους και συντάγματα για να πλήξει έντιμους και νομοταγείς πολίτες. Τον αφήνω στην κρίση του Ελληνικού λαού, πληροφορώντας τον, ότι ήδη έχω ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για την αποκατάσταση της ηθικής μου βλάβης από την αναίτια προσβολή της προσωπικότητάς μου.

Δήμητρα Γαλάνη»

Διαβάστε επίσης:
«Δικός μου ήταν ο λογαριασμός στο Twitter», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012, 17:43

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης