Βίντεο – φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας 

Πέρασαν ακριβώς 70 χρόνια από την πρώτη εμβληματική φωτογράφιση του Dior στην Ακρόπολη και ο γαλλικός οίκος μόδας επιστρέφει ξανά στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ντεφιλέ που θα γίνει απόψε στο Καλλιμάρμαρο είναι λιγότερο το κοσμικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού –ούτως ή άλλως λόγω των υγειονομικών συνθηκών ο αριθμός των επώνυμων θα είναι περιορισμένος – και περισσότερο ένα πολιτιστικό event, στο οποίο η μόδα μετατρέπεται σε υψηλή τέχνη.

Αντλώντας έμπνευση από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο οίκος Dior ανέθεσε τον σχεδιασμό και τη ραφή των ρούχων της ενδιάμεσης «Cruise Collection» σε δημιουργούς που εργάζονται στη χώρα μας, με μια επιλογή υλικών από περιοχές όπως το Σουφλί, η Καλαμάτα και το Άργος. Το ντεφιλέ πραγματοποιείται  υπό την υψηλή επίβλεψη της επικεφαλής της κολεξιόν Maria Grazia Chiuri και αναδεικνύει την παραδοσιακή ελληνική αισθητική με ιδανικό τρόπο. 

 
 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dior Official (@dior)

 

Ακόμα και τα βίντεο που δημιουργήθηκαν για την παγκόσμια διαφήμιση της καμπάνιας στα social media έχουν άρωμα Ελλάδας. Με γυρίσματα στην Κνωσό, στη Σαντορίνη και στους Δελφούς, ο πιο ιστορικός οίκος μόδας της Γαλλίας μετέφερε την εικόνα της χώρας μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. «Ο οίκος επέλεξε το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής τέχνης για να παρουσιάσει την Cruise Collection του 2022» ανέφερε πριν από δύο μήνες σε ανακοίνωση του ο Dior.

Όπως είχε συμφωνηθεί μετά την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο Dior έχει ήδη ξεκινήσει φωτογραφήσεις στην Ακρόπολη, στο Ηρώδειο, στην Αρχαία Αγορά, στο Σούνιο και στη Νεμέα. «Θα είναι ένα πραγματικά εμπνευσμένο ταξίδι για να ανακαλύψουμε ξανά τις ξεχασμένες ρίζες του πολιτισμού μας» είπε η Maria Grazia Chiuri.

 

Ο οίκος θα τιμήσει τους ανθρώπους που εργάστηκαν για τη δημιουργία της κολεξιόν και θα μεταδώσει ζωντανά το ντεφιλέ σε οθόνες που θα στηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους πόλεων όπως το Σουφλί και η Καλαμάτα, ενώ οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το event στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στον κινηματογράφο Cine Paris στην Πλάκα.

Ακόμα είναι άγνωστο ποιες διασημότητες από το εξωτερικό θα βρεθούν σήμερα στο Καλλιμάρμαρο. Όλοι αναρωτιούνται αν θα είναι στην Αθήνα η Charlize Theron, η οποία έχει λάβει πρόσκληση. Το παρών θα δώσουν πάντως o δισεκατομμυριούχος Antoine Arnauld, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του ομίλου στον οποίο ανήκει ο Dior, η οικογένεια Μητσοτάκη, η Μαρία Σάκκαρη, η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η Μαρία Σάκκαρη, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Ευγενία Νιάρχου και η Μαίρη Κατράντζου. 

Η «Ζούγκλα» θα μεταδώσει με live streaming την εκδήλωση. 

 

Η φωτογράφιση του 1951

Το 1951 ο οίκος Dior έκανε φωτογράφιση στην Ακρόπολη για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match. Τα μοντέλα πόζαραν για τον φακό του σπουδαίου φωτογράφου Jean Pierre Pedrazzini, ο οποίος σκοτώθηκε πέντε χρόνια αργότερα ενώ κάλυπτε τα αιματηρά γεγονότα του 1956 στην Ουγγαρία. Η φωτογράφιση εκείνη είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στην Ελλάδα, κάτι που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια σε αντίστοιχες απόπειρες.

Η J. Lo και ο Gucci

Το 2008, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα για συναυλία, η Jennifer Lopez είχε επισκεφθεί την Ακρόπολη για μια φωτογράφιση με φόντο τους αρχαίους κίονες. Καμία άδεια δεν είχε δοθεί από το ΚΑΣ και η φωτογράφιση έγινε μόνο με το «οk» του Εφόρου της Ακρόπολης. Το αποτέλεσμα; Αρνητικές αντιδράσεις και επικρίσεις από παντού.

Εννέα χρόνια αργότερα, ο οίκος Gucci ζήτησε άδεια για φωτογράφιση στην Ακρόπολη, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε πανηγυρικά από την τότε υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και το ΚΑΣ. Το επιχείρημα ήταν ότι η Ακρόπολη δεν έχει ανάγκη από προβολή.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις ετοιμασίες στο Καλλιμάρμαρο   

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης