Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τίμησε σήμερα τη μνήμη της Σφαγής των Αρμενίων, στις αρχές του περασμένου αιώνα, ζητώντας μία «πλήρη, ειλικρινή και δίκαια αναγνώριση των γεγονότων».

Καταγγέλλοντας την Γενοκτονία των Αρμενίων, από την Οθωμανική Τουρκία, ως μία από τις «απεχθέστερες ωμότητες του 20ου αιώνα», ο Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο ‘γενοκτονία’, αλλά κάλεσε διαρρήδην την Τουρκία να παραδεχθεί τον ρόλο που είχε διαδραματίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω κατ’ επανάληψη εκφράσει την άποψή μου για όσα διαπράχθηκαν το 1915.
Η άποψή μου για το ιστορικό γεγονός καθαυτό δεν έχει μεταβληθεί», τόνισε ο Ομπάμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για την 97η επέτειο της Σφαγής.

«Μία πλήρης, ειλικρινής και δίκαια αναγνώριση των γεγονότων θα είναι συμφέρουσα για όλους μας. Δεν μπορούμε να βαδίσουμε μπροστά εάν δεν λάβουμε υπ’ όψη τα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά το παρελθόν», τονίζει ο Ομπάμα στο κείμενό του.

Παράλληλα, και οι δύο διεκδικητές της γαλλικής προεδρίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ παραβρέθηκαν στο Παρίσι στις εκδηλώσεις μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να επικυρώσουν τάχιστα το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε ακυρώσει στις 28 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί τον προηγούμενο μήνα από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση για ποινικοποίηση της άρνησης της Σφαγής των Αρμενίων, κρίνοντας πως παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης. Η ψήφιση του νομοσχεδίου είχε οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία σε κρίση.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης