Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Τρίτη τη χορήγηση ενός δανείου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, στο πλαίσιο οικονομικής βοήθειας για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Η απόφαση αυτή ήταν η τελευταία από μια σειρά ενεργειών μετά την έγκριση του δανείου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δάνειο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις και θα έχει μέγιστη χρονική διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την εκταμίευση του δανείου «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί με το Κίεβο μια συμφωνία η οποία θα αφορά στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής και των χρηματοοικονομικών συνθηκών, δίνοντας έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των ουκρανικών δημοσιονομικών» προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ η Ουκρανία αντιμετωπίζει προβλήματα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τη ραγδαία επιδείνωση στη δημοσιονομικής της θέσης λόγω του κόστους του πολέμου στο ανατολικό της τμήμα εν μέσω σοβαρών ζητημάτων ρευστότητας. Παράλληλα, η ύφεση είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη, ενώ μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν είναι η απώλεια φορολογικών εσόδων από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστικών.

«Ταυτόχρονα οι προϋπάρχουσες διαρθρωτικές αδυναμίες όπως επίσης τα ζητήματα στα δημοσιονομικά και στην εξωτερική χρηματοδότηση έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης» επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ για δάνειο ύψους 17,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 7,5 δισ. ευρώ έχουν δοθεί στο Κίεβο από διεθνείς οργανισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης