Υψηλόβαθμη Βρετανή δικαστικός ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να παραιτηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ στο τέλος της θητείας της, λέγοντας ότι διερωτάται για τον εθνικό νόμο εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο, μετέδωσαν την Παρασκευή τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η βαρόνη Μπρέντα Χέιλ, η πρώτη γυναίκα που προήδρευσε του βρετανικού ανώτατου δικαστηρίου, συγκαταλέγεται στους 13 ξένους δικαστές που υπηρετούν σήμερα στο Ανώτατο Εφετείο του Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανεξάρτητο δικαστικό σώμα του Χονγκ Κονγκ συνέβαλε σημαντικά στο να καταστεί το ημιαυτόνομο έδαφος μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Σε αντίθεση με αυτό που ισχύει στην Κίνα, όπου τα δικαστήρια ελέγχονται στενά από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι δικηγόροι ασκώντας το “Κοινό δίκαιο”, το παλιό βρετανικό σύστημα που βασίζεται στη νομολογία, μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους στο Χονγκ Κονγκ, όπου ανώτεροι δικαστές καλούνται να υπηρετήσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δραστικός νόμος για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε πέρυσι από το Πεκίνο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στον δικαστικό κόσμο, που μέχρι σήμερα είναι γνωστός για την ανεξαρτησία του.

Εκτός από την ποινικοποίηση πολλών μορφών διαφωνίας, ο νόμος επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του Πεκίνου να επιχειρούν στο Χονγκ Κονγκ, ελεύθερα για πρώτη φορά, χωρίς να εμποδίζονται από τους τοπικούς νόμους, και παρέχει στην Κίνα “καθολική δικαιοδοσία” για τη δίωξη στο εξωτερικό εγκλημάτων που η Κίνα θεωρεί ότι αφορούν την ασφάλειά της.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος τη δυνατότητα να απαγορεύσει σε Βρετανούς δικαστικούς να υπηρετούν στο Ανώτατο Εφετείο του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times του Λονδίνου, η Χέιλ αναφέρθηκε στον νόμο για την ασφάλεια όταν είπε ότι σκόπευε να μην ζητήσει, στο τέλος της πρώτης θητείας της στα τέλη Ιουλίου, αυτή να παραταθεί.

“Οι δικαστές δεν ξέρουν ακόμη πώς θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια. Υπάρχουν κάθε είδους ερωτηματικά”, δήλωσε η Χέιλ σε διαδικτυακή διάσκεψη την Πέμπτη, ανέφερε η εφημερίδα Times. “Δεν θέλω να ανανεωθεί η θητεία μου”.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Χέιλ, η οποία προήδρευσε του ανώτατου δικαστηρίου της Βρετανίας από το 2017 έως το 2020, παραδέχτηκε ότι ο νόμος για την εθνική ασφάλεια εγείρει σοβαρές ανησυχίες.

Μετά την παραίτηση της Χέιλ, θα παραμένουν εννέα Βρετανοί δικαστές στο Ανώτατο Εφετείο του Χονγκ Κονγκ.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σε ανακοίνωση την Παρασκευή: “Οι δικαστές μας είναι αφοσιωμένοι στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στον σεβασμό του κράτους δικαίου”.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ διαβεβαίωσε ότι είναι “απαλλαγμένη από οποιαδήποτε παρέμβαση” και δήλωσε ότι γνωρίζει ότι η δικαστής Χέιλ αποχωρεί “για προσωπικούς λόγους”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης