Η δίκη του μεγιστάνα του φιλοδημοκρατικού Τύπου του Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι, που βρίσκεται υπό κράτηση, αναβλήθηκε σήμερα επειδή η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ζήτησε από το Πεκίνο να απαγορεύσει στον κατηγορούμενο να εκπροσωπηθεί από ένα βρετανό δικηγόρο.

Ο Τζίμι Λάι και διευθυντές της εφημερίδας Apple Daily, η οποία έχει πλέον κλείσει, διώκονται για «συνέργεια με ξένες δυνάμεις», ένα αδίκημα το οποίο προβλέπεται από το δραστικό νόμο περί εθνικής ασφαλείας, που έχει επιβληθεί από το Πεκίνο, και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού τοπικά δικαστήρια αποφάνθηκαν πως ο δικηγόρος Τιμ Όουεν, ο οποίος έχει έδρα του το Λονδίνο, μπορεί να εκπροσωπήσει τον Λάι, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι ζήτησε από το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας να αποφασίσει αν ξένοι δικηγόροι μπορούν να συμμετέχουν σε υποθέσεις που άπτονται της εθνικής ασφαλείας.

Η δίκη επρόκειτο να αρχίσει σήμερα, όμως αναβλήθηκε για τις 13 Δεκεμβρίου ώστε να μπορέσουν οι εισαγγελείς να προτείνουν ένα νέο χρονοδιάγραμμα εν αναμονή απάντησης από το Πεκίνο.

Οι δικηγόροι της υπεράσπισης ανακοίνωσαν επίσης πως οι μεταναστευτικές υπηρεσίες του Χονγκ Κονγκ έχουν «αναστείλει την παράταση» της βίζας εργασίας που είχε ο Όουεν χωρίς να αιτιολογήσουν την κίνησή τους αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης