Οι στρατιώτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και μέλη της οργάνωσης «λευκά κράνη» ετοιμάζονται να οργανώσουν χημική επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ καθώς ο συριακός στρατός συνεχίζει να προχωράει, σύμφωνα με το Ρώσικο Κέντρο Συμφιλίωσης που επικαλείται κατοίκους της περιοχής.

Τα μέλη της αυτόνομα οργανωμένης ομάδας πολιτικής άμυνας, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε εδάφη ελεγχόμενα από αντικυβερνητικούς μαχητές, παρατήρησαν ότι έφθασαν στην πόλη Ma’arat al-Artik, περίπου 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χαλεπίου. Σύμφωνα με κλήση που έγινε στην τηλεφωνική γραμμή του κέντρου συμφιλίωσης τη Δευτέρα βράδυ, προετοίμαζαν μια «πρόκληση με τη χρήση δηλητηριωδών ουσιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 15 «λευκά κράνη» εντοπίστηκαν στην πόλη, μαζί με μαχητές από τη Hayat Tahrir al-Sham (HTS), θυγατρική της Αλ Κάιντα, γνωστή ως Al-Nusra, δήλωσαν δύο κάτοικοι της περιοχής, προσθέτοντας ότι δύο οχήματα έχουν παραδώσει περίπου 400 λίτρα χημικών ουσιών στην πόλη.

Το Κέντρο Συμφιλίωσης κατονόμασε τον άνθρωπο που συμμετείχε στο σχέδιο ως Mahi al-Din al-Am, λέγοντας ότι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που βοήθησε να σκηνοθετήσει και να κινηματογραφήσει την υποτιθέμενη χημική επίθεση στο Khan Shaykhun τον Απρίλιο του 2017.

Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε ότι τα «Λευκά Κράνη» σκοπεύουν να διαδώσουν πλαστά βίντεο μέσω κοινωνικών δικτύων για περαιτέρω μετάδοσή τους σε όλα τα δυτικά και αραβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες στην προβοκάτσια να εγκαταλείψουν τα «εγκληματικά τους σχέδια» και ζήτησε από την Τουρκία να ασκήσει πίεση στους τρομοκράτες στο χώρο της ζώνης αποκλιμάκωσης που ελέγχεται από την Άγκυρα για να αποτρέψει την προβοκάτσια.

Να σημειωθεί ότι τα Λευκά Κράνη έχουν, κατά το παρελθόν, κατηγορηθεί ότι συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις για την «κινηματογράφηση» ψεύτικων επιθέσεων με χημικά.

Η συριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, η οποία έχει καταγγείλει την παρουσία της οργάνωσης στα εδάφη της, έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα.

Με πληροφορίες RT, sputnik

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης