Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη στο σημείο της δολοφονίας πριν από 13 χρόνια του Τούρκου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ, μια υπόθεση που είχε θορυβήσει πολύ λόγω της αντιπαράθεσης που υπήρξε για τους εντολείς, οι οποίοι ουδέποτε ταυτοποιήθηκαν.

Ο 52χρονος Ντινκ, ένθερμος υποστηρικτής της συμφιλίωσης μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων, έπεσε νεκρός στις 19 Ιανουαρίου 2007 όταν πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι μπροστά από τα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, της οποίας ήταν αρχισυντάκτης. Δράστης ήταν 17χρονος Τούρκος εθνικιστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατός του είχε προκαλέσει σκάνδαλο καθώς είχε εγείρει ερωτήματα η στάση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες φέρεται να γνώριζαν τις απειλές εναντίον του δημοσιογράφου και μια συνωμοσία για τη δολοφονία του αλλά απέφυγαν να ενεργήσουν.

“Για τον Χραντ, για τη δικαιοσύνη”, ήταν το σύνθημα των συμμετεχόντων. “Δεν ξεχνάμε και δεν θα αφήσουμε τη δολοφονία να ξεχαστεί”.

Ένα τεράστιο πορτραίτο του Ντινκ υψώθηκε από τους διαδηλωτές μπροστά από τα πρώην γραφεία της εφημερίδας Agos.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χακάν, ένας από τους συμμετέχοντες, εξέφρασε λύπη που η υπόθεση αυτή συνεχίζει να μην έχει διαλευκανθεί. “Ο Χραντ σκοτώθηκε εδώ πριν από 13 χρόνια. Επί 13 χρόνια, δεν έριξαν φως στο θάνατό του”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας άλλος συμμετέχων, ο Σεγίτ Ντογκάν δήλωσε αγανακτισμένος: “υπάρχουν δικαστήρια στη χώρα αυτή, αλλά δεν γίνεται τίποτα στο όνομα της δικαιοσύνης”.

Μετά την τελετή, άνθρωποι άφησαν γαρύφαλλα στο πεζοδρόμιο.

Με αφορμή την 13η επέτειο της δολοφονίας του Ντινκ, η εφημερίδα Agos δημοσίευσε επιστολές του Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, του συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν και του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμίρτας, και οι τρεις είναι φυλακισμένοι.

“Εγώ και όσοι φυλακιστήκαμε άδικα χάσαμε την ελευθερία μας για κάποιο διάστημα. (Όμως) ο Χραντ έχασε τη ζωή του λόγω αυτών που έγραψε και είπε”, υπογράμμισε ο Καβαλά στην επιστολή του. “Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε δικαιοσύνη για τον Χραντ”, πρόσθεσε.

Διανοούμενος και φιλάνθρωπος, ο Καβαλά, που κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ανατολίας, του οποίου αποστολή είναι η υπέρβαση των εθνικών και περιφερειακών διχασμών χάρη στην τέχνη, συμπεριλαμβανομένης της εδραίωσης δεσμών με τη γειτονική Αρμενία, με την οποία η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.

Ο Αλτάν, που κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους πρωταγωνιστές της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, έγραψε: “Μερικοί άνθρωποι αποφάσισαν κεκλεισμένων των θυρών ότι ήταν “ένοχος”. Το μεγαλύτερο έγκλημα του Χραντ ήταν ότι είπε στους Τούρκους πως ο Αρμένιος είναι επίσης άνθρωπος”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης