Η Χιλή, που έλαβε μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, αποφάσισε να το χορηγεί αποκλειστικά στους άνδρες. Ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου της αγγλοσουηδικής εταιρείας εξαιτίας της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες, κυρίως νεότερης ηλικίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Χιλής (ISP), το οποίο τον Ιανουάριο ενέκρινε για έκτακτη χρήση το εμβόλιο της AstraZeneca, συνέστησε τη χρήση του σε γυναίκες άνω των 55 ετών και σε άνδρες άνω των 18 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η υφυπουργός Υγείας Πάουλα Ντάσα δήλωσε χθες Παρασκευή ότι το εμβόλιο «θα χορηγείται μόνο σε άνδρες» από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες ότι, έπειτα από νέα μελέτη, φαίνεται ότι τα οφέλη του AstraZeneca αυξάνονται με την ηλικία και εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων. Και, παρά τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η εμφάνιση θρομβώσεων είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ο ΕΜΑ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία διαθέσιμα σε όλη την ΕΕ» για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι συνδέονται με το φύλο.

Η παρτίδα των 158.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έφτασε χθες στη Χιλή είναι η πρώτη που λαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει στόχο την ίση πρόσβαση σε εμβόλια κατά της covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χιλή είναι μία από τις χώρες που προχωρά με γοργούς ρυθμούς την εμβολιαστική της εκστρατεία. Περίπου 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε συνολικό πληθυσμό 19 εκατομμυρίων.

 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης