Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, επικύρωσε χθες Τρίτη τον νόμο με τον οποίο αναβάλλονται για πέντε εβδομάδες οι εκλογές, που προβλεπόταν να διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, για την ανάδειξη των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, που εντέλλεται να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Δεν κρίναμε φρόνιμο, ούτε πρέπον να οργανώσουμε εκλογές το προσεχές Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο κ. Πινιέρα υπογράφοντας τον νόμο στο Σαντιάγο. Η ψηφοφορία πλέον προγραμματίζεται να διεξαχθεί τη 15η και τη 16η Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι λόγοι που ώθησαν την κυβέρνησή μας να προχωρήσει σε αυτή την αναβολή είναι πολύ σοβαροί και είναι δύο: να φροντίσουμε την υγεία των συμπατριωτών μας και να φροντίσουμε την υγεία της δημοκρατίας μας» πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Η ψηφοφορία επρόκειτο να γίνει το Σάββατο και την Κυριακή, όμως ο συντηρητικός πρόεδρος εισηγήθηκε την 28η Μαρτίου να αναβληθεί, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Έπειτα από μία εβδομάδα διαλόγου, η αναβολή εγκρίθηκε τελικά νωρίτερα χθες Τρίτη και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Χιλής.

Η χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο επίπεδο μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού: είναι περισσότερες απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Το ποσοστό πληρότητας στις κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) προσεγγίζει το 95%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα 16 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το 90% του πληθυσμού, εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Το νέο κύμα μολύνσεων μετά τις διακοπές του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο πλήττει τη Χιλή παρά την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού, στο πλαίσιο της οποίας έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι. Μόνο τον Μάρτιο προσβλήθηκαν πάνω από 170.000 άνθρωποι. Επρόκειτο για ρεκόρ σε μηνιαία βάση από την εκδήλωση της πανδημίας.

Συνολικά, στη Χιλή έχουν καταγραφεί 1.037.780 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 23.734 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 (5.164 και 57 τις προηγούμενες ώρες), κατά τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας.

Την 25η Οκτωβρίου 2020 οι πολίτες της Χιλής τάχθηκαν σε δημοψήφισμα (79%) υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το τρέχον κείμενο του θεμελιώδους νόμου του κράτους, που ανάγεται στο 1980, αποτελεί κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Πέρα από τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, οι Χιλιανοί θα εκλέξουν επίσης τον επόμενο μήνα τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης