Οι ασθενείς με τον COVID-19 κάτω των 39 ετών που χρειάζεται να διασωληνωθούν και να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στη Χιλή είναι πλέον πολύ περισσότεροι από αυτούς άνω των 70, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές, κάνοντας λόγο περί «δραστικής αλλαγής» σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Διαπιστώνεται συνεχής μείωση των ηλικιωμένων ασθενών, άνω των 70 ετών, που εισάγονται, σταθεροποίηση των ασθενών μεταξύ των 60 και των 70 ετών και συνεχής και ανησυχητική αύξηση της πληθυσμιακής ομάδας κάτω των 59 ετών» απαρίθμησε χθες Πέμπτη ο υφυπουργός Υγείας Αλφρέντο Ντουνιάκ, τονίζοντας πως πλέον «η ομάδα κάτω των 39 ετών ξεπερνά αυτή των άνω των 70 ετών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης -που άρχισε στη Χιλή την 3η Φεβρουαρίου κι έχει επιτρέψει να χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους σε 7,2 εκατ. ανθρώπους- και η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού εξηγούν την αλλαγή αυτή.

Ο εμβολιασμός άρχισε από τους ηλικιωμένους. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να έχουν ανοσοποιηθεί 15,2 εκατομμύρια άνθρωποι -το 80% του πληθυσμού της Χιλής- μέχρι την 30ή Ιουνίου.

Μολαταύτα, η ταχεία πρόοδος της εκστρατείας εμβολιασμού δεν απέτρεψε την αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα σχεδόν σε όλη τη χώρα και να κλείσουν ξανά τα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες Πέμπτη καταγράφηκε ρεκόρ μολύνσεων (8.195) και αριθμού ασθενών που έχουν εισαχθεί στις ΜΕΘ (3.044).

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανέρχεται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, σε 23.979 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 1.051.270 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης