Οι αρχές της Χιλής αναθεώρησαν προς τα πάνω χθες Κυριακή τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, προσθέτοντας σ’ αυτόν άλλους 653 θανάτους που είχαν σημειωθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, γεγονός που αύξησε το σύνολο σε 2.290, ενώ ταυτόχρονα κατέγραψαν νέα θλιβερά ρεκόρ νέων θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης σε 24 ώρες.

Ανακοινώνοντας τον ημερήσιο απολογισμό, ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς ανέφερε ότι είναι «ανάγκη να συμπεριληφθούν, με βάση τις συστάσεις του ΠΟΫ, 653 άνθρωποι που πέθαναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ως θάνατοι που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19» στον συνολικό απολογισμό ως εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υγειονομικές αρχές καταμετρούν έτσι θανάτους ανθρώπων με κλινική εικόνα που παρέπεμπε σε μόλυνση από τον κορωνοϊό, ακόμη κι αν δεν έγιναν μοριακές εξετάσεις.

«Προχωράμε σε μεθοδολογική αλλαγή, καταμετράμε ανθρώπους (…) ο θάνατος των οποίων μπορεί να οφειλόταν σε μόλυνση από τον κορωνοϊό», εξήγησε ο Μάνιαλιτς.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι στα πιστοποιητικά θανάτων από τα ληξιαρχεία θα αναγράφεται στο εξής εάν «άμεσα ή έμμεσα» ο θάνατος οφειλόταν στην COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου το προηγούμενο 24ωρο, καταγράφηκαν 96 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 6.405 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμοί που αποτελούν και οι δύο θλιβερά ρεκόρ από την 3η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Στη Χιλή καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων — 134.150 — στη Λατινική Αμερική, περιφέρεια που έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της πανδημίας. Η Βραζιλία, το Περού και το Μεξικό πλήττονται επίσης σκληρά.

Η μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της χώρας, όπου ζουν τα 7 από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής, αποτελεί τη βασική εστία της πανδημίας, με το 80% των κρουσμάτων μόλυνσης και το σύστημα υγείας στα όρια των δυνατοτήτων του.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης