Πυροβολισμοί ακούγονταν αργά το βράδυ (τοπική ώρα) στο Καράκας της Βενεζουέλας, ενώ συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη με αφορμή την επιχείρηση ανατροπής του προέδρου Μαδούρο.
Μέλη της Εθνικής Φρουράς πετούσαν δακρυγόνα σε πολίτες που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης κοντά σε μια από τις πιο κεντρικές εθνικές οδούς στην πρωτεύουσα.
Νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών ο Χουάν Γκουαΐδο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.
Ο Γκουαΐδο ανέφερε ότι η ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός «ασταμάτητου κινήματος» που θα «επαναφέρει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία» στη χώρα. Αποκάλεσε, μάλιστα, τον Μαδούρο τύραννο και δικτάτορα, και ζήτησε να στηθούν εκ νέου κάλπες.
Τη δική του απάντηση έδωσε ο Μαδούρο, ο οποίος μιλώντας στους διαδηλωτές από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου υπενθύμισε στους συγκεντρωμένους τη «μακρά ιστορία παρεμβάσεων των ΗΠΑ στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας» του και διεμήνυσε ότι μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορούν να εκλέξουν και να εκδιώξουν από την εξουσία κυβερνητικούς ηγέτες.
«Δεν θα παραδοθούμε» ανέφερε ο ίδιος, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδίασε «πραξικόπημα στη Βενεζουέλα».
Από τη μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαΐδο ως «προσωρινό πρόεδρο της χώρας».
Σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στη Βενεζουέλα, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

ΜΚΟ: Αναταραχές και νεκροί

Πριν από τις προαναφερθείσες εξελίξεις στους δρόμους του Καράκας διαδήλωναν υποστηρικτές του Γκουαΐδο αλλά και του Μαδούρο. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

Ένας ανήλικος ηλικίας 16 ετών σκοτώθηκε «από πυροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης» στη λαϊκή συνοικία Κάτια, στο δυτικό τμήμα του Καράκας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio de Conflictividad Social (OVCS).

Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια λεηλασιών στο Σιουδάδ Μπολίβαρ, στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), που συνορεύει με τη Βραζιλία, ανέφερε η αστυνομία. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας 30χρονος.
Το διάγγελμα Μαδούρο:
Στο μεταξύ, η OVCS ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνολικά 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε η OVCS, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Pitazo, προσκείμενο επίσης στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις αμερικανικών κρατών στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαΐδο.
Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών της περιοχής αναγνώρισαν αμέσως ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαΐδο, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία, η Χιλή, ο Ισημερινός, το Περού, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη και η Κόστα Ρίκα.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες επανεπιβεβαίωσε τη μακρά του συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο και με tweet του προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας ενάντια στην ανάμειξη των ΗΠΑ, όπως τόνισε, στις υποθέσεις των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αλληλεγγύη μας είναι με τον λαό της Βενεζουέλας και τον αδελφό μας Νικολάς Μαδούρο, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, στις οποίες οι δαγκάνες του ιμπεριαλισμού επιδιώκουν εκ νέου να πληγώσουν θανάσιμα τη δημοκρατία και την αυτοδιάθεση των λαών της Νοτίου Αμερικής» είπε ο Μοράλες.

Η Γουατεμάλα, σύμμαχος των ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών Σάντρα Ζόβελ, έγινε το πρώτο κράτος της Κεντρικής Αμερικής που αναγνώρισε εντός λίγων ωρών τον Γκουαΐδο ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Αργεντινή, διά του προέδρου της Μαουρίσιο Μάκρι, ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, και οι πρόεδροι της Χιλής Σεμπάστιαν Πινέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο αναγνώρισαν επίσης τον Γκουαΐδο ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επίσης αναγνώρισε τον 35χρονο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών του Περού, τονίζοντας ότι θα στηρίξει την ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στη Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό.

Το Μεξικό ανέφερε πως δεν βλέπει μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στη Βενεζουέλα «προς το παρόν». Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος του προέδρου του Μεξικού τόνισε πως η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης ανέφεραν ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Γαλλία πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους εταίρους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, σημείωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στο πρακτορείο Reuters. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη, ενωμένη, θα στηρίξει τις «δημοκρατικές δυνάμεις» στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά στόματος της Φεντερίκα Μογκερίνι, απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαΐδο ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης