Σοβαρά κενά ασφαλείας στο σύστημα επικοινωνιών της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε. έρχονται στο φως μετά από δημοσίευμα των New York Times. Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο χάκερς είχαν επί αρκετά χρόνια πρόσβαση στο δίκτυο επικοινωνιών των κοινοτικών διπλωματών, κατεβάζοντας τηλεγραφήματα, που αποκαλύπτουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τον Ντόναλντ Τραμπ, για τις δυσκολίες στις σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, αλλά και για τον κίνδυνο αναβίωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Περισσότερα από 1.100 τηλεγραφήματα περιήλθαν στην κατοχή της αμερικανικής εφημερίδας από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Area 1, η οποία και ανακάλυψε την διαρροή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία πιστεύει ότι οι χάκερς δούλευαν για λογαριασμό του κινεζικού στρατού.

Τα τηλεγραφήματα περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για συζητήσεις με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και άλλων χωρών, που μοιράζονταν μεταξύ τους οι χώρες της κοινότητας. Σε ένα από αυτά Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του στη Φινλανδία ως «επιτυχημένη (τουλάχιστον για τον Πούτιν)».

Σε άλλο τηλεγράφημα το οποίο γράφτηκε ύστερα από συνάντηση της 16ης Ιουλίου, αποκαλύπτονται λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εμφανίζεται να χαρακτηρίζει την τακτική του Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο ως «αγώνα πυγμαχίας χωρίς κανόνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα τρίτο τηλεγράφημα από τις 7 Μαρτίου θέλει την Κάρολιν Βιτσίνι, αναπληρώτρια επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον να συστήνει στους εμπορικούς διπλωμάτες της κοινότητας να χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ ως «τον πιο σημαντικό μας εταίρο», ακόμη και εάν αμφισβητούν τον Τραμπ στα θέματα διαφωνίας (κλίμα, εμπόριο, Ιράν).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ίδιοι χάκερς παραβίασαν δίκτυα των Ηνωμένων Εθνών, του αμερικανικού οργανισμού AFL-CIO και υπουργείων Εξωτερικών ανά τον κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης