Θρίλερ με την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στην Τουρκία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020, 19:56
Θρίλερ με την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στην Τουρκία

Η είδηση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ καθώς ο ίδιος τώρα υποστηρίζει ότι χάκαραν τον λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ σε ανάρτησή του στο twitter με καθυστέρηση μιας ώρας, υποστηρίζει ότι θα προβεί σε δηλώσεις για την παραίτησή του.

Μέχρι τότε, άγνωστο είναι αν ισχύει η είδηση της παραίτησής του. Πάντως, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του επικαλείται πηγή στο υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της ανάρτησης στο Instagram. Την ίδια στιγμή δύο πηγές στην προεδρία τις οποίες επικαλείται το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη δήλωση όταν επικοινώνησε μαζί τους το πρακτορείο, ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της, όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του Albayrak ως υπουργού Οικονομικών, ο πληθωρισμός κυμαινόταν συνήθως διψήφια, σε σύγκριση με τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για 5%. Οι κρατικοί δανειστές της Τουρκίας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στηρίξουν τη λίρα με αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις σε αγορές συναλλάγματος, όπου εκτιμάται ότι έχουν πουλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επιμένοντας πως η ανάρτηση στο Instagram είναι αυθεντική.

Η ισοτιμία της λίρας έχει χάσει το 30% της αξίας της φέτος και έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλά χάνοντας περισσότερο από το μισό της αξίας της από τις αρχές του 2018, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει έντονη συρρίκνωση στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πεθερός του Αλμπαϊράκ, αντικατέστησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων

Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015 και μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών μετά την επανεκλογή του Ερντογάν με σαρωτικές νέες εκτελεστικές εξουσίες το 2018.

Ο Ερντογάν θα πρέπει να εγκρίνει την παραίτηση, η οποία προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Όμερ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως «η χώρα μας, ο λαός μας και η κοινότητά μας σε χρειάζεται».

Ο Μεχμέτ Μους, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.

«Είμαστε προσωπικά μάρτυρες της επιμελούς εργασίας του. Αν ο πρόεδρός μας κρίνει ότι πρέπει, ελπίζω ότι θα συνεχίσει στη θέση του», έγραψε ο Μους στο Twitter.

Η ανακοίνωση στο Instagram

Νωρίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωναν με έκτακτα δελτία, την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας με βάση μια ανάρτηση του στο Instagram, στην οποία έγραφε:

«Αποφάσισα πως δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω στην θέση μου την οποία και κατέχω για περισσότερα από πέντε χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας. Την επόμενη περίοδο θα περάσω τον χρόνο μου με τη μητέρα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά μου τα οποία έχω παραμελήσει τα τελευταία χρόνια», έγραψε.

Η είδηση της παραίτησής του, είχε συνδεθεί με την υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν

Πηγή:Bloomberg,ΑΠΕ,Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020, 21:51