Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της «Wall Street Journal» με τίτλο «Πώς ένα ριζοσπαστικό σχέδιο διάσωσης έληξε άδοξα», το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναστολή της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μάλιστα,  χαρακτηρίζεται από το δημοσίευμα ως «ο άτυχος πρωθυπουργός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το αρχικό σχέδιο διάσωσης και ο οποίος, το περασμένο φθινόπωρο, εκδιώχθηκε εξαιτίας μιας “εσωκομματικής επανάστασης”».

Το δημοσίευμα κάνει ιστορική αναδρομή στην ελληνική κρίση από την εποχή σύναψης του πρώτου Μνημονίου και επισημαίνει πως ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε δύο φορές αποτυχημένα να χαλαρώσει τους όρους του συμφώνου, σε μια προσπάθεια να διασώσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιο σαφής προσπάθεια παρεμποδισμού των μεταρρυθμίσεων έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν, κατά τη διάρκεια μεταμεσονύκτιων συνομιλιών του με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, αρνήθηκε να συζητήσει θέματα όπως η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και το κλείσιμο διαφόρων ζημιογόνων κρατικών οργανισμών, καθυστερώντας την επόμενη δόση του δανείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντάκτης υποστηρίζει πως ο κ. Βενιζέλος, ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές για τη χώρα, δρούσε με αποκλειστικό γνώμονα το ατομικό πολιτικό του συμφέρον και αναλάμβανε πρωτοβουλίες ερήμην του Γιώργου Παπανδρέου.

Μάλιστα, αναφέρεται πως μετά τη σύνοδο των G20 στις Κάννες, όπου ο κ. Παπανδρέου πρότεινε το περίφημο δημοψήφισμα (το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα έγινε αποδεκτό από τους Σαρκοζί και Μέρκελ), στην πτήση της επιστροφής, όλοι έπεσαν για ύπνο.

Κάποιος, όμως, δεν κοιμήθηκε. Ο κ. Βενιζέλος έμεινε ξάγρυπνος και έγραψε μια δήλωση, την οποία έκανε στους δημοσιογράφους, ερήμην του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «η θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι ένα ιστορικό επίτευγμα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

«Σε μερικές ημέρες η πρωθυπουργία Παπανδρέου αποτελούσε παρελθόν» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης