Ένας βρετανός καθηγητής Φυσικής ομολόγησε τη Δευτέρα ενώπιον δικαστηρίου ότι σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο λόγος για τον 30χρονο Τζαμσέντ Τζαβίντ (Jamshed Javeed), πατέρα δύο μικρών παιδιών που ασπάστηκε το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Ο Javeed δίδασκε στο Sharples High School στο Μάντσεστερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίσημες ανακοινώσεις η αστυνομία είπε ότι «ήταν αποφασισμένος να αφήσει την δουλειά του και να ενταχθεί στην οργάνωση, αλλά η οικογένειά του κατάφερε να του αποσπάσει το διαβατήριο, τα χρήματα που είχε μαζέψει και τις προμήθειές του, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ταξιδέψει στη Συρία.

«Όταν τα μέλη της οικογένειας του 30χρονου καθηγητή απαίτησαν να μάθουν τι συνέβαινε, τους εξομολογήθηκε όχι μόνο πως σκοπεύει να ταξιδέψει στη Συρία, αλλά και ότι αγόρασε εξοπλισμό τόσο για τον εαυτό του, όσο και για άλλα μέλη του Χαλιφάτου, τον οποίο θα τους παρέδιδε όταν έφθανε εκεί για να ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της η αστυνομία της Βρετανίας.

Τα ίχνη του αδερφού του 30χρονου, Μοχάμεντ Αζάμ Τζαβίντ (Mohammad Azzam Javeed), αγνοούνται και θεωρείται ότι έχει σκοτωθεί σε μάχες στην περιοχή της Κομπάνι με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αφού ταξίδεψε στη Συρία μέσω Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός εκπαιδευτικός ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου στην κατηγορία ότι προσέφερε υποστήριξη σε άλλους για να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και ότι προετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Συρία, για να ενταχθεί στην οργάνωση των τζιχαντιστών.

Η ποινή του Τζαβίντ θα ανακοινωθεί τη 12η Δεκεμβρίου.

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας υπολογίζουν ότι περίπου 500 Βρετανοί, πολλοί εκ των οποίων είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών και μουσουλμάνοι, πολεμούν στο Ιράκ και στη Συρία, αν και ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι μαχητές αυτοί επιστρέφοντας θα απειλήσουν την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης: Το Ισλαμικό Χαλιφάτο εκτέλεσε μαχήτρια των Κούρδων
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014, 15:56

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης