Ο Γκάρι Ντόμπσον, 36 ετών και ο Ντέιβιντ Νόρρις, 35 ετών, καταδικάστηκαν στις 3 Ιανουαρίου για τη στυγερή δολοφονία του 18χρονου Στίβεν Λόρενς. Πρόκειται για το έγκλημα που είχε ταράξει τη βρετανική κοινή γνώμη πριν από περίπου 19 χρόνια, η οποία σχεδόν σύσσωμη είχε κατηγορήσει τους τότε χειρισμούς της αστυνομίας ως «θεσμικό ρατσισμό».

Ο Νόρρις ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούν ως αποδεικτικό μέσο για την καταδικαστική απόφαση ένα βίντεο που αδικεί το ποιόν του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση μπόρεσε να λάβει τον δρόμο της, χάρη στα νέα στοιχεία που ήλθαν στο φως από την επιστημονική έρευνα έπειτα από την απόφαση για αναψηλάφηση της δίκης το 2007, αλλά και των βίντεο- ντοκουμέντο με τις μαρτυρίες των Ντόμπσον και Νόρρις που καταδείκνυαν ότι ο Λόρενς έπεσε θύμα ωμής ρατσιστικής βίας λόγω του χρώματος του δέρματός του.

Τα νέα στοιχεία που βοήθησαν την πρόοδο της υπόθεσης ήταν αφενός οι μυστικά ηχογραφημένες συνομιλίες των δυο τους στο διαμέρισμα του Ντόμπσον το 1994 κι αφετέρου το βίντεο που τραβήχτηκε από κάμερα παρακολούθησης της αστυνομίας. Στο βίντεο ο Νόρρις φαίνεται να επαίρεται για το γεγονός πως άνετα θα χρησιμοποιούσε «δύο οπλοπολυβόλα» σε ένα σχέδιο να σκοτώσει «έναν μαύρο» και να του «τινάξει στον αέρα τα δυο του χέρια και πόδια». Τέλος, ένα ακόμα βίντεο που ήταν κρυφά τοποθετημένο στο διαμέρισμα του Ντόμπσον, κατέγραψε πως εκείνος περπατούσε με ένα μαχαίρι κάνοντας αναπαράσταση στον τρόπο που απείλησε έναν συνάδελφό του με λεπίδα.

Δείτε το ενοχοποιητικό βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης