Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πάει στην Αίγυπτο για την COP27, την ώρα που ο νυν πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επικρίνεται για την απόφασή του να μην συμμετάσχει στην παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα.

«Προσκλήθηκα από τους Αιγύπτιους» εξήγησε ο Τζόνσον στο τηλεοπτικό κανάλι Skynews, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Τζόνσον παραιτήθηκε τον Ιούλιο, έπειτα από αλλεπάλληλα σκάνδαλα που έπληξαν τον ίδιο και το Συντηρητικό κόμμα, αλλά παρέμεινε ως υπηρεσιακός μέχρι την εκλογή της Λιζ Τρας, την οποία διαδέχτηκε ενάμιση μήνα αργότερα ο Σούνακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε «επιτυχία» την προηγούμενη COP, την οποία οργάνωσε η κυβέρνησή του στη Γλασκώβη της Σκωτίας πέρσι.

«Ξέρω ότι δεν είναι τόσο της μόδας να μιλάς (για το κλίμα) όμως η COP26 μας επέτρεψε να κάνουμε πολλά καλά πράγματα για τον πλανήτη», πρόσθεσε, σε μια περίοδο που η περιβαλλοντική πολιτική των Συντηρητικών εγείρει ανησυχίες στη Βρετανία.

Οι δηλώσεις του Τζόνσον εντείνουν εξάλλου την πίεση στον Σούνακ, ο οποίος επικρίθηκε όταν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα μετάσχει στην COP27, η οποία θα ξεκινήσει την Κυριακή στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Επικαλέστηκε τα «πιεστικά» εσωτερικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει για να δικαιολογήσει την απουσία του, όπως την παρουσίαση του προϋπολογισμού, στις 17 Νοεμβρίου. Νωρίτερα σήμερα πάντως ένας εκπρόσωπός του είπε ότι η συμμετοχή του στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα «εξετάζεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα πάει ούτε αυτός στην COP27 αλλά θα οργανώσει μια δεξίωση για το περιβάλλον στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης