Την έκκληση για δωρεά πλάσματος όσων έχουν ιαθεί από τον κορωνοϊό και έχουν ήδη τα αντισώματα έκανε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, στη σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία, και επεσήμανε ότι η εξέταση για αντισώματα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του NHS για δωρεά αίματος και μεταμοσχεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιστροφή του NHS σταδιακά στους κανονικούς του ρυθμούς και ζήτησε από τους επισκέπτες και τους εξωτερικούς ασθενείς να χρησιμοποιούν προστατευτικά προσώπου κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο, όπως και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων που — δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της Covid-19 -– να φορούν μάσκες.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες μίας μη συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit, ο υπουργός απευχήθηκε κάτι τέτοιο καθώς, όπως είπε, οι θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ λογικές και οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να αντανακλά τη θέση ότι η Βρετανία είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία θα εργαστεί σκληρά να φέρει σε πέρας μία συμφωνία που θα θέτει σε ισχύ το όραμα που εμπεριέχεται στην πολιτική διακήρυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεπέρασε τις 40.000 το σύνολο των θανάτων από Covid-19 – Μειωμένα τα νέα κρούσματα

Το σύνολο των θανάτων ασθενών με κορωνοϊό σε όλους τους χώρους ξεπέρασε τις 40.000, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 357 νέοι θάνατοι και το σύνολό τους έφτασε συγκεκριμένα τους 40.261. Χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200.000 διαγνωστικά τεστ και από αυτά 1.650 ήταν θετικά. Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται είναι 7.080 και είναι μειωμένος κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αγγλία εμφανίζεται μειωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά περίπου 2.500, σύμφωνα με νέα δεδομένα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Με βάση τα αποτελέσματα εξετάσεων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα τυχαίο 24ωρο έπεσε στα 5.600 από τα 8.000.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης στα θέματα της πανδημίας, Πάτρικ Βάλανς, δήλωσε σε ξεχωριστές τοποθετήσεις του σήμερα ότι ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας, και συγκεκριμένα στα βορειοδυτικά, είναι αυξημένος πάνω από το 1, που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες αυτές περιοχές θα αντιμετωπίσουν αυξημένα κρούσματα παρ’ όλο που στο σύνολο της Αγγλίας, ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ του 0,7 και του 1, και για το σύνολο της Βρετανίας ο δείκτης βρίσκεται μεταξύ 0,7 και 0,9.

Είπε ακόμη ότι ο επιπολασμός της Covid-19 βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία στη χώρα και ότι χοντρικά υπάρχουν περίπου 39.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού κάθε εβδομάδα.

Ιρλανδία: Οι Αρχές επιταχύνουν τη χαλάρωση των μέτρων

H ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την επιτάχυνση της χαλάρωσης των μέτρων που επέβαλε στα τέλη Μαρτίου, μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

«Ανακοινώνω μια επιτάχυνση του οδικού χάρτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει από τη Δευτέρα σε άρση περιορισμών, κυρίως με την επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων που δεν βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα και προβλέπει να τερματίσει στις 29 Ιουνίου τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μέσα στη χώρα.

«Προχωράμε. Βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση. Και κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε ο κεντρώος ηγέτης.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε στους πολίτες να μην κλείσουν για διακοπές στο εξωτερικό και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξετάσει πότε θα αρθεί το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών που επιβάλλεται σε όσους φθάνουν από το εξωτερικό. «Θα προέτρεπα τους πολίτες να μην κάνουν ακόμη κρατήσεις πτήσεων ή κάτι παρόμοιο. Θα ήταν πρόωρο», δήλωσε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον αντίκτυπο της επανέναρξης των πτήσεων με άλλες χώρες.

Ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.664 ανθρώπων στην Ιρλανδία, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 25.142, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη.

Η εξέλιξη της επιδημίας επιβραδύνθηκε αισθητά τις τελευταίες μέρες, τόσο που μια ημέρα, η 25η Μαΐου, δεν είχε κανένα θάνατο.

Με αυτή την επιτάχυνση, το σχέδιο χαλάρωσης θα έχει τέσσερα στάδια και όχι πέντε όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Το δεύτερο στάδιο άρχισε τη Δευτέρα με την επαναλειτουργία των καταστημάτων, των παιδικών χαρών και των βιβλιοθηκών. Ομάδες έξι ατόμων το πολύ θα μπορούν να συναντώνται σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με την προϋπόθεση να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων. Τα πιο ευάλωτα άτομα και όσοι είναι πάνω από 70 ετών θα μπορούν να δέχονται μικρό αριθμό ανθρώπων στο σπίτι τους.

Οι Ιρλανδοί θα μπορούν να μετακινούνται εντός της κομητείας τους ή σε ακτίνα 20 χλμ. το πολύ.

Δεν θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα ανά την χώρα παρά από τις 29 Ιουνίου, κατά την έναρξη της 3ης φάσης του σχεδίου χαλάρωσης.

Η ημερομηνία αυτή θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, των μπαρ, των εστιατορίων και των χώρων λατρείας.

Το τελευταίο στάδιο προβλέπεται στις 20 Ιουλίου, κυρίως με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων αλλά ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν κατά της πανδημίας, όπως η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων, θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης