Η αστυνομία στο Ρίο ντε Τζανέιρο συνέλαβε την Πέμπτη 43 ανθρώπους που θεωρεί ότι ανήκαν σε ένοπλη ομάδα η οποία εκβίαζε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras και διέθετε ακόμα και μυστικό νεκροταφείο, όπου έθαβε αντιπάλους της που εξόντωνε.

Οι συλλήψεις ρίχνουν φως στην αυξανόμενη δύναμη των παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αμερικής και στα περίχωρά της. Τέτοιες ομάδες -που συχνά σχηματίζουν συνταξιοδοτημένοι ή ακόμη κι εν ενεργεία αστυνομικοί, που δρουν όταν είναι εκτός υπηρεσίας- ελέγχουν την προσφορά αγαθών πρώτης ανάγκης σε εκατομμύρια κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη φωτίζει ταυτόχρονα την κλιμακούμενη απειλή που εγείρουν τόσο οι παραστρατιωτικοί όσο και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος για τις εταιρείες των τομέων του πετρελαίου και του αερίου στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, οι παραστρατιωτικοί έχουν πλέον αποκτήσει το μονοπώλιο ως προς τη διανομή του αερίου για μαγείρεμα στο προάστιο Ιταμποραΐ, ενώ εκβίαζαν ακόμα και εταιρείες που μετέφεραν εργάτες σ’ ένα ακόμη μισοτελειωμένο διυλιστήριο της Petrobras.

«Καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 77 μέλη αυτής της οργάνωσης, ανάμεσά τους δικηγόρους και αστυνομικούς» διευκρίνισε ο Χόμουλο Σάντους, στέλεχος της υπηρεσίας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αρχικά, ανέλαβαν δράση για να εκφοβίσουν τον πληθυσμό, εκτελώντας αντιπάλους τους, εγκληματίες με τους οποίους βρίσκονταν σε διένεξη, συχνά μέρα μεσημέρι. Από την αρχή του δεύτερου εξαμήνου της περασμένης χρονιάς (…) αρχίσαμε να καταγράφουμε μεγάλο αριθμό εξαφανίσεων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μπορέσαμε να εντοπίσουμε το πού πιθανόν βρίσκεται ένα μυστικό νεκροταφείο» συμπλήρωσε ο Σάντους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια από τις πρακτικές της παραστρατιωτικής οργάνωσης ήταν να ακρωτηριάζει και να βασανίζει τα θύματά της. Μέλη της πιστεύεται ότι ενέχονταν σε μια επίθεση σε μπαρ στο Ιταμποραΐ τον Ιανουάριο, όταν σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας,  Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, προεκλογικά δεν είχε διστάσει να εξάρει τις παραστρατιωτικές ομάδες, τις οποίες είχε χαρακτηρίσει προτιμότερες από τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν στα αστικά κέντρα της χώρας του. Αλλά για πολλούς αναλυτές, οι διαφορές ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες και στις συμμορίες είναι πολύ δυσδιάκριτες.

Στο Ιταμποραΐ, ένα προάστιο 240.000 κατοίκων, βορειοανατολικά του κέντρου του Ρίο ντε Τζανέιρο, βρίσκεται το διυλιστήριο Comperj της Petrobras, η κατασκευή του οποίου επιβραδύνθηκε τα τελευταία χρόνια, αφού μετατράπηκε σε αντικείμενο μιας από τις πολλές έρευνες για διαφθορά στη Βραζιλία. Η διοίκηση της Petrobras προβλέπει απομείωση της αξίας στοιχείων του ενεργητικού της κατά 1,71 δισ. δολάρια λόγω της υπερβολικής κοστολόγησης έργων και υπηρεσιών στο διυλιστήριο.

Η διοίκηση της βραζιλιάνικης εταιρείας διαπραγματεύεται με την China National Petroleum Corp μια ενδεχόμενη συμφωνία για να ολοκληρωθεί το διυλιστήριο και να τονωθεί η δραστηριότητα στο προάστιο, αλλά οι συνομιλίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα και σκοπεύει να κάνει κι άλλες συλλήψεις, σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ. Ένα από τα ηγετικά στελέχη της παραστρατιωτικής ομάδας φέρεται, κατά δημοσιεύματα, να διέφυγε τη σύλληψη πηδώντας έξω από παράθυρο του τετάρτου ορόφου ενός κτηρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης