Η Βραζιλία κατέγραψε χθες Σάββατο ημερήσιο μέσο όρο θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε επτά ημέρες κατώτερο των χιλίων, για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες και πλέον, κάτι που αποδίδεται στο ότι μπόρεσε να προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Ο νεότερος απολογισμός του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 556.370 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 19.917.855 επισήμως καταγεγραμμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων· πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο επίσημο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με 910 θανάτους να καταγράφονται τις προηγούμενες 24 ώρες, ο μέσος όρος των προηγούμενων επτά ημερών υποχώρησε στους 989 την ημέρα.

Ο μέσος όρος είχε να πέσει κάτω από το επίπεδο των 1.000 από την 20ή Ιανουαρίου (981), όταν ξέσπαγε το δεύτερο κύμα, που αποδείχθηκε εξαιρετικά φονικό.

Ο αριθμός των θανάτων και των μολύνσεων στη γιγαντιαία χώρα βρίσκεται σε πτώση εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως επιδημιολόγοι φοβούνται νέα ανάφλεξη των κρουσμάτων εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα, η οποία πλέον κυκλοφορεί σε αρκετές βραζιλιάνικες πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από την καθυστερημένη και χαοτική έναρξή της λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων δόσεων, η εκστρατεία ανοσοποίησης έφθασε επιτέλους σε συγκριτικά ικανοποιητικό ρυθμό, με πάνω από 1 εκατ. ενέσεις την ημέρα από τον Ιούνιο.

Συνολικά, πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία έχουν λάβει μια δόση εμβολίου για την COVID-19 και 40 εκατ. έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Αλλά τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει.

Στην αρχή της εβδομάδας, ο εμβολιασμός ανεστάλη για ημέρες σε πολλές μεγάλες πόλεις, λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις φορτίων δόσεων.

Την Πέμπτη, ο δήμαρχος στο Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε σχέδιο προοδευτικής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων: προβλέπεται ιδίως ότι οι αγώνες ποδοσφαίρου θα γίνονται με την παρουσία θεατών –τα στάδια θα υποδέχονται το 50% της χωρητικότητάς τους– από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο αυτό θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους φιλάθλους· ακόμη, προβλέπεται ότι η υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους θα αρθεί τον Νοέμβριο.

Επιτροπή της Γερουσίας ερευνά επί τρεις μήνες τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν απόλυτα χαοτική την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις και τις υπόνοιες για διαφθορά στην αγορά εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης