Βραζιλία: Η κυβέρνηση αρνείται την άμβλωση σε γυναίκες θύματα βιασμού

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020, 08:24
Βραζιλία: Η κυβέρνηση αρνείται την άμβλωση σε γυναίκες θύματα βιασμού

Η Βραζιλία αυστηροποίησε την πρόσβαση σε αμβλώσεις στις γυναίκες θύματα βιασμού, υποχρεώνοντας μεταξύ άλλων το ιατρικό προσωπικό να τους προτείνει να δουν σε υπερηχογράφημα το έμβρυο.

Η γυναίκα που επιθυμεί να κάνει άμβλωση θα πρέπει επίσης «να διηγείται λεπτομερώς» τι ακριβώς συνέβη και θα ενημερώνεται ότι ενδέχεται να της ασκηθούν ποινικές διώξεις, αν δεν μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Επιπλέον ο βιασμός θα καταγγέλλεται στην αστυνομία, είτε το επιθυμεί το θύμα είτε όχι.

Πρόεδρος στη Βραζιλία είναι ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου ο οποίος με δυσκολία δέχεται την άμβλωση ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις όπως είναι οι σοβαρά γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο ή εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Οι νέοι κανόνες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έπειτα από τις διαδηλώσεις που εκδηλώθηκαν στη Βραζιλία όταν έγινε γνωστή η υπόθεση του βιασμού ενός 10χρονου κοριτσιού από τον θείο της. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι αρχές της πολιτείας Εσπίριτο Σάντο αρνούνται την άμβλωση.

Τελικά το κορίτσι πήγε στην πόλη Ρεσίφε όπου μπόρεσε να υποβληθεί στην επέμβαση, ωστόσο για να εισέλθει στο νοσοκομείο αναγκάστηκε να διασχίσει το πλήθος των ακροδεξιών που διαδήλωνε βίαια έξω από το κτήριο.

Η Σάρα Γουίντερ, ακτιβίστρια της ακροδεξιάς και ένθερμη υποστηρίκτρια του προέδρου Μπολσονάρου, είχε ενημερώσει τους διαδηλωτές για την ταυτότητα του κοριτσιού και το νοσοκομείο όπου θα υποβαλλόταν στην άμβλωση.

Υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση έχουν ήδη καταγγείλει τους νέους περιορισμούς.

«Μόλις υπέβαλα νομοσχέδιο για να εμποδίσω την εφαρμογή του διατάγματος, το οποίο εμποδίζει τη νόμιμη άμβλωση και αποτελεί άσκηση ψυχολογικής βίας εναντίον των γυναικών», έγραψε στο Twitter η αριστερή βουλευτής Ζαντίρα Φεγκάλι.

Εξάλλου 16 Βραζιλιάνοι βουλευτές απηύθυναν επιστολή στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζητώντας της να παρέμβει στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020, 08:24