Η βραζιλιάνικη Γερουσία ενέκρινε χθες Τετάρτη τον διορισμό από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου ενός πρεσβυτεριανού πάστορα, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αντρέ Μεντόνσα, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται νίκη για τον ακροδεξιό πρόεδρο, ο οποίος είχε υποσχεθεί να τοποθετήσει κάποιον «τρομερά ευαγγελικό» στον κορυφαίο δικαστικό θεσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με 47 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά, η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως στον διορισμό του Αντρέ Μεντόνσα, 48 ετών, ο οποίος θα γίνει ο ενδέκατος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Μπραζίλια, αντικαθιστώντας τον Μάρκου Αουρέλιου Μέλου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούλιο.

Ο διορισμός αυτός είναι «ένα βήμα για τον άνθρωπο, ένα άλμα για τους ευαγγελικούς», δήλωσε ο Αντρέ Μεντόνσα στον Τύπο. «Οι ευαγγελικοί έχουν βοηθήσει αυτή τη χώρα και θέλουν να συνεχίσουν να τη βοηθούν», πρόσθεσε,

Η τοποθέτησή του θα γίνει δεκτή ευνοϊκά από τους πιο συντηρητικούς τομείς του πληθυσμού στη Βραζιλία, καθώς ο θεσμός, που εγγυάται την τήρηση του Συντάγματος, διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη διευθέτηση κοινωνικών ζητημάτων, από τα δικαιώματα των μειονοτήτων ως την άμβλωση και την οπλοφορία, που είναι εξαιρετικά λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δεύτερος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που διορίζεται από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Αντρέ Μεντόνσα, κατέλαβε τον θώκο του υπουργού Δικαιοσύνης μεταξύ του Απριλίου του 2020 και του Μαρτίου του 2021, έπειτα από την παραίτηση που υπέβαλε ο Σέρζου Μούρου, άλλοτε εισαγγελέας κατά της διαφθοράς. Ανέλαβε κατόπιν το αξίωμα του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης (Advocacia-Geral da União, AGU), ισότιμο με υπουργικό ρόλο.

Για τον ειδικό σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου Μισαέλ Μοάλεμ, ο διορισμός του κ. Μεντόνσα αποτελούσε πολιτικό υπολογισμό του αρχηγού του κράτους ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022: «θα του επιτρέψει να διατηρήσει την υποστήριξη των ευαγγελικών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά στοιχεία που ανάγονται στον Ιανουάριο του 2020, οι πολίτες της Βραζιλίας δηλώνουν κατά περίπου το ένα τρίτο (το 31%) ευαγγελικοί. Ευαγγελική είναι και η Μισέλ Μπολσονάρου, η σύζυγος του αρχηγού του κράτους, ο οποίος δηλώνει καθολικός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης