Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε, όπως προβλεπόταν, ότι αρνήθηκε επίσημα σήμερα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών την άνοιξη.

Ο κεντροδεξιός ηγέτης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από την ήττα της υποψήφιας που υποστήριξε το κόμμα του στις προεδρικές εκλογές της 13ης Νοεμβρίου, δήλωσε ότι αρνήθηκε σήμερα να λάβει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον απερχόμενο πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει ηθική και αξιοπρέπεια στην πολιτική. Αν μια μέρα ο λαός αποφασίσει» για μια νέα εντολή, τότε, «θα είμαστε έτοιμοι», υπογράμμισε.

Καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς την υποστήριξη του κόμματος Gerb του Μπορίσοφ, του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος, «ο δρόμος είναι ολάνοιχτος για πρόωρες βουλευτικές εκλογές», υπογραμμίζει ο πολιτειολόγος Ντίμιταρ Γκάνεφ.

Ο Πλέβνελιεφ θα πρέπει τώρα να αναθέσει επίσημα την εντολή στους σοσιαλιστές, το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, στη συνέχεια σε μια τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της επιλογής του, προτού συγκροτήσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπενθυμίζει ο Γκάνεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπορίσοφ παραιτήθηκε μετά την καθαρή ήττα που υπέστη η υποψήφια την οποία υποστήριξε, η Τσέτσκα Τσάτσεβα, από τον υποψήφιο που υποστήριξαν οι σοσιαλιστές, τον Ρούμεν Ράντεφ, στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. Ο Ράντεφ, που θα αναλάβει καθήκοντα στα τέλη Ιανουαρίου, εξασφάλισε το 59,3% των ψήφων.

Σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, ο Γκάνεφ προβλέπει ότι θα διεξαχθούν «πρόωρες εκλογές, το Gerb θα επιβεβαιώσει τον ρόλο του ως πρώτο κόμμα και θα μπορέσει εκ νέου να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο Μπορίσοφ επανήλθε στην εξουσία το φθινόπωρο του 2014 αφού είχε παραιτηθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013 εν μέσω διαδηλώσεων κατά της φτώχειας και της διαφθοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης