Η συμμετοχή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στο Ιράκ υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, στοιχείο το οποίο αντανακλά τη γενικευμένη απογοήτευση των πολιτών έναντι της ιρακινής πολιτικής ελίτ.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, της δεύτερης ψηφοφορίας που διεξήχθη στο Ιράκ αφότου η Βαγδάτη ανακήρυξε τη «νίκη» της επί του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις το 41% των Ιρακινών που είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία κατέθεσε την ψήφο του, ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή, επίσημα η Ανεξάρτητη Ανώτερη Εκλογική Επιτροπή. Το ακόμη «προσωρινό» ποσοστό αυτό βασίζεται στα αποτελέσματα από το 94% των εκλογικών τμημάτων, σημείωσε σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας πως ψήφισαν 9.077.779 πολίτες.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες έχουν διεξαχθεί αφότου ανατράπηκε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν με την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό (44,52%) είχε καταγραφεί στις εκλογές του 2018. Ακόμη και αυτό το ποσοστό ήταν παραφουσκωμένο, σύμφωνα με τους επικριτές των αρχών.

Οι εκλογές επισπεύστηκαν έπειτα από τις πολύμηνες διαδηλώσεις με αίτημα να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το Ιράκ, χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, δυσκολεύεται να βγει από τη βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί Ιρακινοί, απογοητευμένοι με την πολιτική ελίτ, δεν ανέμεναν η χθεσινή ψηφοφορία να μεταβάλει τις ισορροπίες.

Οι υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτυρίας το οποίο εκδηλώθηκε στο Ιράκ τον Οκτώβριο του 2019 είχαν καλέσει σε αποχή. Αφότου άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις –πολλές από τις οποίες καταπνίγηκαν στο αίμα– αξιώνουν να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να αναμορφωθεί το πολιτικό σύστημα το οποίο εγκαταστάθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ.

Πάνω από 250.000 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους δρόμους την ημέρα των εκλογών και η παρουσία τους φαίνεται πως αποθάρρυνε αντί να ενθαρρύνει τους εκλογείς, σύμφωνα με αναλυτές. Την εκτίμηση φάνηκε να ενστερνίζεται η επικεφαλής της αποστολής εκλογικών παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η γερμανίδα ευρωβουλεύτρια Βιόλα φον Κράμον.

Η κυβερνώσα σιιτική ελίτ, τα μεγαλύτερα κόμματα της οποίας έχουν ένοπλους βραχίονες, αναμένεται να σαρώσει, ειδικά το κίνημα του σιίτη πνευματικού Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης