Ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, υποψήφιος του κόμματος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, προηγείται με διαφορά ως προς το ποσοστό των προθέσεων ψήφου ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την 3η Μαΐου στη Βολιβία, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή.

Ο Άρσε, πρώην υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος για την προεδρία με το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), συγκεντρώνει το 31,6% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα (17,1%) και της μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες (16,5%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Ciesmori με δείγμα 2.224 ψηφοφόρους, που διενεργήθηκε από την 7η ως τη 14η Φεβρουαρίου για λογαριασμό της εφημερίδας El Deber και του τηλεοπτικού δικτύου Unitel.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης της δεξιάς Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο οποίος πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που οδήγησαν στον εξαναγκασμό του Μοράλες σε παραίτηση στα τέλη του 2019, δεν συγκεντρώνει παρά το 9,4% των προθέσεων ψήφου σε εθνικό επίπεδο, αν και προηγείται στην περιφέρεια Σάντα Κρους (ανατολικά), την πλέον ανεπτυγμένη στη χώρα.

Στις εκλογές της 3ης Μαΐου θα εκλεγούν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές.

Για να εκλεγεί οποιοσδήποτε υποψήφιος πρόεδρος απευθείας, θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 40% των ψήφων και να έχει διαφορά δέκα μονάδων από τον κοντινότερο αντίπαλό του. Εάν δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων τη 14η Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άρσε, υπουργός Οικονομίας των κυβερνήσεων του Μοράλες από το 2006 ως το 2019, ορίστηκε υποψήφιος του MAS στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Ο Μοράλες, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για «ανταρσία» και «τρομοκρατία», δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές. Έχει γνωστοποιήσει ότι θα διεκδικήσει μια έδρα στη Γερουσία.

Ο 60χρονος πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε χθες Κυριακή την επιστροφή του στην Αργεντινή, όπου ζει πλέον, αφότου το Μπουένος Άιρες του χορήγησε πολιτικό άσυλο, έπειτα από τη σειρά ιατρικών εξετάσεων ρουτίνας στις οποίες υποβλήθηκε στην Κούβα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης