Βολιβία: «Ισπανοί διπλωμάτες επιχείρησαν να βοηθήσουν καταζητούμενο συνεργάτη του Έβο Μοράλες»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019, 07:56
Βολιβία: «Ισπανοί διπλωμάτες επιχείρησαν να βοηθήσουν καταζητούμενο συνεργάτη του Έβο Μοράλες»

Ευθέως κατηγόρησε η Βολιβία την Ισπανία για απόπειρα να διευκολύνει τη διαφυγή του Χουάν Ραμόν Κιντάνα, πρώην στενού συνεργάτη του εξόριστου προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού στη Λα Πας. Ωστόσο, την κατηγορία αυτή διαψεύδει η Μαδρίτη.

Η κατηγορία τούτη διατυπώνεται σε συνδυασμό με ένα επεισόδιο που σημειώθηκε την Παρασκευή όταν η βολιβιανή αστυνομία σταμάτησε έξω από τη μεξικανική πρεσβεία δύο Ισπανούς διπλωμάτες, που συνοδεύονταν από κουκουλοφόρους ενόπλους.

«Πιστεύουμε πως το σχέδιο ήταν να βγάλουν τον εγκληματία Χουάν Ραμόν Κιντάνα» από τη μεξικανική πρεσβεία, όπου είχε καταφύγει, πιθανολόγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Αρτούρο Μουρίγιο, προσθέτοντας: «Αυτό απέτυχε».

Η Μαδρίτη, που θα αποστείλει ερευνητές για να διαπιστώσουν τα γεγονότα στο περιστατικό της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης της επιτετραμμένης της πρεσβείας Κριστίνα Μπορεγέρο στην μεξικανή πρέσβειρα Μαρία Τερέσα Μερκάδο, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπήρξε τέτοιο σχέδιο.

«Το ΥΠΕΞ επιθυμεί να διευκρινίσει πως «η επιτετραμμένη της πρεσβείας πραγματοποιούσε αποκλειστικώς μία αβροφροσύνης και αρνείται απερίφραστα πως σκοπός ήταν να διευκολύνει την έξοδο ανθρώπων στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στις εγκαταστάσεις».

Σε βίντεο που προβλήθηκε σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης γίνεται ορατό πως ένοπλοι φρουροί σταματούν ένα αυτοκίνητο, από το οποίο βγαίνουν οι επιβαίνοντες, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων φορούσε κουκούλα. Σύμφωνα με τις ισπανικές εφημερίδες El Pais κι El Mundo, οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήσαν Ισπανοί αστυνομικοί εντεταλμένοι για τη φύλαξη του διπλωματικού προσωπικού, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιώσει άμεσα το ισπανικό ΥΠΕΞ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019, 07:56