Βέτο Τριντό σε συμμετοχή της Ρωσίας στη G7

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, 21:59
Βέτο Τριντό σε συμμετοχή της Ρωσίας στη G7

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό απέκλεισε την Δευτέρα κάθε πιθανότητα να συμμετάσχει η Ρωσία στην επόμενη σύνοδο της G7, όπως επιθυμεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο μεταξύ έχει ανακοινώσει την επ’ αόριστον αναβολή αυτής της συνόδου.

«Η Ρωσία αποκλείστηκε από την G7 μετά την εισβολή στην Κριμαία πριν από μερικά χρόνια και συνέχισε να αγνοεί τους διεθνείς κανόνες και για αυτό έμεινε εκτός της G7 και αυτό δεν θα αλλάξει», τόνισε ο Τριντό κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στην Οτάβα.

Ο Καναδός πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από μια δημοσιογράφο, αφού ο Τραμπ είπε το Σάββατο ότι θα προσκαλέσει και άλλες χώρες στη σύνοδο, μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Αμερικανούς για τις λεπτομέρειες της συνόδου», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ξεπαρασμένη» την G7, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, διευκρινίζοντας ότι θα ήθελε να προσκαλέσει τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και την Ινδία να συμμετάσχουν σε μια διευρυμένη σύνοδο το φθινόπωρο.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από την τότε G8 το 2014, αφού προσάρτησε την Κριμαία, κάτι που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύνοδος που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου να γίνει τον Σεπτέμβριο, πριν ή μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ή ακόμη και μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, 21:59